Atıksulardaki demir (III)-siyanür kompleks iyonlarının R.arrhizus ve C. vulgaris ile biyosorpsiyonunun aktif karbon adsorbsiyonuyla karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of the biosorption and adsorption of iron (III)-cyanide complex ions in wastewaters to R. arrhizus, C.vulgaris, and activated carbon
  1. Tez No: 77898
  2. Yazar: AYDAN ÇALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜYE AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demir (III)-siyanür kompleks -ferrisiyanür- iyonları, atıksular, Rhizopus arrhizus, Chlorella vulgaris, granüler aktif karbon, adsorpsiyon, biyosorpsiyon, adsorbent, biyosorbent, kesikli karıştırmalı kap, Iron (in)-cyanide complex ions, Wastewaters, Rhizopus arrhizus, Chlorella vulgaris, granular activated carbon, adsorption, biosorption adsorbent, biosorbent, batch stirred tank
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
IV ÖZET Atıksularda önemli kirlilik problemleri oluşturan demir(III)-siyanür kompleks- ferrisiyanür- iyonlarının üç farklı biyosorbent/adsorbent üzerine adsorpsiyonu kesikli karıştırmalı kapta karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Kullanılan biyosorbentler Rhizopus arrhizus küf mantarı ve Chlorella vulgaris yeşil algi; adsorbent ise granüler aktif karbondur. Çalışmaların ilk aşamasında demir(in)-siyanür kompleks iyonlarının her bir biyosorbent/adsorbent türüne maksimum adsorplandığı optimum pH değeri belirlenmiş ve bu değer her üç biyosorbent/adsorbent için aynı ve pH 13 olarak bulunmuştur. Çalışmaların daha sonraki aşamasında ise pH 3, 7 ve 13 değerlerinde, başlangıç demir(III)-siyanür kompleks iyon derişimi 50-2000 mg/1 aralığında değiştirilerek, her biyosorbent/adsorbent türü için, başlangıç demir(III)-siyanür kompleks iyon derişiminin adsorpsiyon hızı ve verimliliği üzerine etkisi araştırılmıştır. Ayrıca optimum pH değerinde başlangıç biyosorbent/adsorbent derişiminin adsorpsiyon hızı üzerine etkisi de, yaklaşık aynı başlangıç demir(in)-siyanür kompleks iyon derişimlerinde incelenmiştir. Çalışmaların son kısmında ise her biyosorbent/adsorbent türü için, Microsoft Office 97 paket programi-Excel 7.0 uygulamasıyla Langmuir, Freundlich ve Redlich-Peterson adsorpsiyon model sabitleri bulunmuş ve bu sabitlerden yararlanarak elde edilen teorik adsorpsiyon eğrileri deneysel adsorpsiyon eğrileriyle karşılaştırılarak adsorpsiyonun hangi modele en iyi uyduğu saptanmıştır. Bulunan optimum pH değerinde, adsorpsiyon hızı ve kapasitesi açısından sorbentler karşılaştırıldığında, Rhizopus arrhizus küf mantarının, Chlorella vulgaris yeşil algi ve aktif karbona nazaran daha hızlı ve yüksek kapasitede adsorpsiyon gerçekleştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The adsorption of iron (EC-cyanide complex ions caused important pollution problems in waste waters, on three different biosorbents/adsorbent was comparatively investigated in a batch stirred tank. The used biosorbents were Rhizopus arrhizus, a kind of fungi and Chlorella vulgaris, a kind of green algae and adsorbent was granular activated carbon. At the first stage of the studies performed, optimum adsorption pH value of iron (III)- cyanide complex ions to each biosorbent/adsorbent was determined and optimum pH value for each biosorbent/adsorbent was found as the same and pH 13. At the further step of the studies, at pH 3, 7 and 13 values, the effect of initial iron (IH)- cyanide complex ion concentration on the adsorption rate and yield was investigated by changing the initial iron (Ill)-cyanide complex ion concentration from 50 mg/1 to 2000 mg/1 for each biosorbent/adsorbent. At the optimum pH value, the effect of biosorbent/adsorbent concentration on the iron (III)-cyanide complex ion adsorption rate was also investigated at the approximately same initial iron (Hi)-cyanide complex ion concentrations. In the last part of the studies, the Freundlich, Langmuir and Redlich-Peterson adsorption model constants were determined for each biosorbent/adsorbent by using, Microsoft Office 97 software-Excel 7.0 application and it was decided that which model described the adsorption data by comparing the experimental curves with the theoretical adsorption curves obtained using the adsorption model constants. When the biosorbent/adsorbents were compared with respect to the adsorption rates and capacities at the optimum pH value, Rhizopus arrhizus had much higher adsorption rate and capacity than that of Chlorella vulgaris and activated carbon.