Tatar halkları ile ilgili Şûra Dergisi'nde (1908- 1917) yayımlanan makalelerin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of articles published in the Shura Journal (1908-1917) on Tatar peoples
- Tez No: 779012
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH YAKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şûra Dergisi, Rızaeddin b. Fahreddin, Tatar Tarihi, Mişer, Tiptar, Biserman, Polan Tatarları, Kreşin Tatarları, Tarancı, Polşe Tatarları, Şûra Journal, Rızaeddin b. Fahreddin, Tatarian History, Mişer, Tiptar, Biserman, Kreşin Tatars, Tarançı, Polşe Tatars
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Şûra Dergisi Ocak 1908'den Aralık 1917 yılına kadar İdil-Ural bölgesinde yaşayan Müslümanların çıkardığı en uzun ömürlü dergi idi. Şûra Dergisi Orenburg Vakit Matbaası'nda basılmış döneminin en donanımlı dergisi ve okuyuculara tarihi, fenni, edebi konularda ilmi derecede bilgi veren kaynak niteliği taşımaktaydı. Tez çalışması, içindekiler ve giriş bölümlerinden sonra üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Tatar isminin anlamı ve etimolojisi, Tatar Tarihi ve Rızaeddin b. Fahreddin'in hayatı tanıtılmıştır. Birinci bölümde Şûra Dergisi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde transkripsiyonu yapılan makaleler değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise Tatarlar hakkında yayımlanan makalelerin transkripsiyonuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Shûra Journal was the longest-lived magazine published by Muslims living in the Idil-Ural region from January 1908 to December 1917. Shûra Journal was printed in Orenburg Vakit Printing House and it was the most well-equipped journal of its period and a source of scientific information on historical, scientific and literary issues. The thesis consists of three chapters after the table of contents and introduction. In the introduction, the meaning and etymology of the name Tatar, Tatar History and the life of Rızaeddin b. Fahreddin are introduced. In the first chapter, information about the Journal of Şûra is given. In the second part, the transcribed articles are evaluated. In the third part, the transcription of the articles published about Tatars is given.