Ortaokul z-kitaplarının öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of secondary school enriched e-books according to the opinions of teachers and students
- Tez No: 779051
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: z-kitap, etkileşimli e-kitap, öğretmen, öğrenci, görüş, enriched-book, interactive e-book, teacher, student, opinion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Teknolojinin getirdiği yenilikler her alanda olduğu gibi eğitimde de yerini almaktadır. Eğitim ortamlarında teknolojiyi en çok Fatih Projesiyle görmekte ve bunun getirmiş olduğu alt projelerle birlikte Z-Kitaplarını görmekteyiz. Z-Kitaplarıyla ilgili daha çok bilgi edinmek ve alana katkı sağlanmak istenmiştir. Araştırmanın temel amacı ortaokul Z-kitaplarının öğretmen ve öğrencilerin görüşlerine göre değerlendirilmesidir. Öğretmen ve öğrencilerin konu hakkındaki görüşlerini yansız bir şekilde ortaya koyabilmek amacıyla nicel araştırma modellerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye'de büyükşehir statüsündeki 10 farklı şehirde görev yapan 211 öğretmen ve öğrenim gören 235 öğrenciden oluşmaktadır. Uygun örnekleme yöntemiyle katılımcılar seçilmiştir. Katılımcılardan veri toplamak amacıyla bir anket hazırlanmış ve çevrimiçi olarak öğretmen ve öğrencilere iletilmiştir. Araştırmanın sayısal verilerinin analizini yapmak için tanımlayıcı istatistik, nitel değişkenlerin analizini yapmak için İki Yönlü Kay Kare Testi ve betimsel analizler kullanılmıştır. Araştırmanın sonucu olarak; öğretmen ve öğrencilerin Z-Kitaplarının genel görünümü, teknolojik özellikleri ve dil açısından uygunluğuna ilişkin görüşlerinin benzer olduğu bulunmuştur. Z-Kitaplarının ortaokul öğretim programlarında bulunan kazanımlara, içeriğe, öğretme-öğrenme süreci ve ölçme ve değerlendirme boyutlarına uygunluğuna ilişkin öğretmen görüşlerinin de aynı şekilde öğrencilerle benzerlik göstermiştir. Son olarak, öğretmenlerin ankette verdiği yanıtların onların cinsiyetlerine göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The innovations brought by technology are taking their place in education as in every field. In educational environments, we see technology most often with the Fatih Project and we see Enriched E-Books together with the sub-projects brought by this. It was wanted to learn more about Enriched E-Books and to contribute to the field. The main purpose of the research is to evaluate secondary school enriched e-books according to the opinions of teachers and students. The survey model, which is one of the quantitative research models, was used in order to reveal the opinions of teachers and students about the subject in an unbiased way. The research consists of 211 teachers working and 235 students studying in 10 different cities with metropolitan status in Turkey in the 2021-2022 academic year. In order to collect data from the participants, a questionnaire was prepared by the researcher and it was transmitted online to teachers and students. Descriptive statistics were used to analyze the numerical data of the study, and Two-Way Chi Square Test and descriptive analysis were used to analyze qualitative variables. As a result of the research; it was found that the opinions of teachers and students regarding the general appearance, technological features and language appropriateness of enriched e-books were similar, the teacher's views on the appropriateness of enriched e-books according to the achievements, content, teachinglearning process, measurement and evaluation dimensions found in secondary school curricula also show the same similarity with the students and the opinions of teachers do not differ according to gender.