Kitle iletişim araçlarında yer alan sağlıkla ilgili bilgilerin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların sağlık davranışlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of health-related information in mass media on health behaviors of patients applying to Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Hospital family medicine outpatient clinic
- Tez No: 779084
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kitle iletişim araçları, sağlık bilgisi arama davranışı, sağlık davranışı, Mass media, health information seeking behavior, health behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde sağlık iletişimi gelişen teknolojinin de etkisiyle kitle iletişim araçlarıyla kitleler üzerinden gerçekleşmektedir. Kitle iletişim araçlarının sağlık alanında kullanımı bireylerin sağlık ve hastalıklar konusunda daha çok bilgi edinmesine neden oldu. Çalışmamız ile kitle iletişim araçlarında yer alan sağlıkla ilgili haberlerin ve bilgilerin Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran hastaların sağlık davranışlarını nasıl etkilediğini, ne yönde değiştirdiğini ve sağlıkla ilgili bilgi arama davranışının sosyodemografik özelliklere göre nasıl değiştiğini tespit etmek amaçlanmaktadır. Araştırma kesitsel bir anket çalışması olarak planlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine Ocak 2022 - Mayıs 2022 tarihleri arasında başvuran 216 gönüllü araştırmaya dâhil edilmiştir. Veri toplamak için kullanılan anket formu sosyodemografik özellikler, katılımcıların kitle iletişim araçlarında yer alan sağlık haberleri ve bilgileriyle ilgili fikirlerini, kitle iletişim araçlarından elde ettikleri bilgilerin sağlık davranışları üzerindeki etkileri ve herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşıldığında hangi tutumu ve davranışı sergilediklerini sorgulayan sorulardan oluşmaktadır. Çalışmamızda katılımcıların en sık sağlık bilgisi edindiği kaynak doktor olarak bulunmuştur. Sağlıkla ilgili bilgi arama davranışı genç yaştaki bireylerde, kadınlarda ve eğitim seviyesi yüksek olanlarda daha fazla iken kronik hastalık varlığı ve medeni durumdan etkilenmemektedir. Kitle iletişim araçların da yer alan sağlık ile ilgili bilgilerin doğru ve kaliteli olmasıyla toplum ve birey sağlığına önemli katkılar sağlanabileceği gibi yanlış verilen bilgiler nedeniyle zarar da verebilir. Bu nedenle kitle iletişim araçlarında yer alan sağlık bilgilerinin denetiminin sağlanarak tedbirlerin alınması toplum ve birey sağlığını korumak açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Today, health communication is carried out through the masses with the help of the developing technology. The use of mass media in the field of health caused individuals to acquire more information about health and diseases. With our study, it is aimed to determine how the healthrelated news and information in the mass media affect and change the health behaviors of patients who apply to the Family Medicine Polyclinic, and how the health-related information seeking behavior changes according to sociodemographic characteristics. The research was planned as a cross-sectional survey study. 216 volunteers who applied to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital Family Medicine Polyclinic between January 2022 and May 2022 were included in the study. The questionnaire used to collect data consists of questions asking about sociodemographic characteristics, opinions of participants about health news and information in mass media, the effects of information obtained from mass media on health behaviors, and what attitude and behavior they exhibit when faced with any health problem. In our study, it was found that the most common source of health information for the participants was the doctor. While health-related information seeking behavior is higher in young individuals, women and those with higher education levels, it is not affected by the presence of chronic disease and marital status. With the accuracy and quality of health-related information in the mass media, important contributions can be made to the health of the society and the individual, as well as harm due to incorrect information. For this reason, it is important to take measures by ensuring the control of health information in the mass media in order to protect the health of the society and the individual.