Pistacia terebinthus (menengiç) reçine ekstresinin MDA-MB-231 hücre hattına etkisi
Effect of Pistacia terebinthus (menengiç) resin extract on MDA-MB-231 cell line
- Tez No: 779110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP NİSARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, MDA-MB-231, Pistacia terebinthus, Reçine, Apoptosis, MDA-MB-231, Pistacia terebinthus, Resin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Meme kanseri özellikle kadınlarda en fazla görülen ve en yüksek mortalite oranına sahip olan kanser türüdür. Çeşitli bitkilerde doğal olarak mevcut olan bazı bileşenlerin insanlarda kanserin önlenmesinde önemli ölçüde etkili olduğu bilinmektedir. Pistacia terebinthus'un ham özleri, uçucu yağları ve bazı triterpenoid bileşenleri, astrenjan, antiinflamatuar, antimikrobiyal, antiviral ve uyarıcı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Pistacia terebinthus (menengiç) reçine ekstresinin MDA-MB-231 meme kanseri hücre hattına etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada reçine ekstresinin MDA-MB-231 hücrelerindeki sitotoksik dozu MTS analizi ile değerlendirildi. Reçine ekstresinin apoptoza etkisi Hoechst boyama ile incelendi. Kaspaz-3 ve bölünmüş kaspaz-3 protein ekspresyonları western blot analizi ile belirlendi. Görüntüler İmage J programına aktarılarak, istatistiksel analizleri GraphPad Prism programı ile yapıldı. Reçine ekstresinin MDA-MB-231 meme kanseri hücre hattında IC50 dozu 56.54 µg/ml olarak belirlendi. Hoechst boyama analizi ile kontrole göre 10 ve 100 µg/ml MRE konsantrasyonlarında apoptotik değişime uğrayan hücrelerde artış gözlendi. Kontrol grubuna göre 100 µg/ml reçine ekstresi verilen hücrelerde kaspaz-3 ve bölünmüş kaspaz-3 protein ekspresyonlarında anlamlı bir değişim gözlenmedi. Pistacia terebinthus reçinesinin MDA-MB-231 hücrelerinde kaspaz bağımsız apoptoz yolağı ya da diğer hücre ölüm yolakları üzerinden hücre ölümüne neden olabileceği düşünüldü ve meme kanseri tedavisine destekleyici bir tedavi olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer, especially in women, and has the highest mortality rate. It is known that some components that are naturally present in various plants are significantly effective in preventing cancer in humans. Crude extracts, essential oils and some triterpenoid components of Pistacia terebinthus are used as astringent, anti-inflammatory, antimicrobial, antiviral and stimulant. In this study, it was aimed to evaluate the effect of Pistacia terebinthus (menengiç) resin extract on MDA-MB-231 breast cancer cell line. In the study, the cytotoxic dose of the resin extract in MDA-MB-231 cells was evaluated by MTS analysis. The effect of resin extract on apoptosis was examined by Hoechst staining. Caspase-3 and cleaved caspase-3 protein expressions were determined by western blot analysis. Images were transferred to Image J program and statistical analyzes were performed with GraphPad Prism program. IC50 dose of resin extract in MDA-MB-231 breast cancer cell line was determined as 56.54 µg/ml. With Hoechst staining analysis, an increase was observed in cells that underwent apoptotic change at 10 and 100 µg/ml MRE concentrations compared to the control. There was no significant change in caspase-3 and cleaved caspase-3 protein expressions in cells given 100 µg/ml resin extract compared to the control group. It was thought that Pistacia terebinthus resin might cause cell death in MDA-MB-231 cells via caspase-independent apoptosis pathway or other cell death pathways, and it was concluded that it could be a supportive treatment for breast cancer treatment.