The determination of the therapeutic effect of lobaric acid as an innovative strategy in melanoma cancer treatment
Melanom kanseri tedavisinde yenilikçi strateji olarak lobarik asit'in terapötik etkinliğinin belirlenmesi
- Tez No: 779117
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET CANSARAN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Melanom, Lobarik asit, Apoptoz, Melanoma, Lobaric acid, Apoptosis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Melanom (cilt kanseri), insanlarda görülen en tehlikeli ve yaygın kanser türlerinden biridir. Melanom, en fazla güneşten gelen (UV) radyasyona duyarlı cilt yüzeylerinde görülür. Melanomun rutin tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkiye sahip olması nedeniyle daha düşük toksisite ve yan etkiye sahip, daha güçlü anti-kanser aktiviteye sahip ilaç aday moleküllerinin tanımlanmasına ihtiyaç vardır. Bitki, fungus ve likenler gibi biyolojik organizmalardan elde edilen doğal bileşiklerin kanser önleyici ilaç potansiyeline sahip olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Stereocaulon liken genusuna ait türlerden izole edilen bir sekonder metabolit olan lobarik asitin, farklı kanser hücreleri üzerinde önemli bir anti-kanser etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada lobarik asidin melanom kanser hücrelerindeki terapötik etkisi in vitro düzeyde araştırılmıştır. Lobarik asidin insan melanom hücre hatları (A-375, MDA-MB 435, G-361 ve WM-115) ve normal insan epidermal melanosit hücreleri üzerindeki hücre çoğalmasını baskılayıcı etkisi, MTT ve xCELLigence gerçek zamanlı hücre analiz sistemi kullanılarak belirlendi. Hücre döngüsü ve apoptoz profili akış sitometrisi kullanılarak analiz edildi. Apoptoz ile ilişkili genlerin mRNA düzeyindeki gen ifade seviyesini değerlendirmek için qRT-PCR kullanıldı ve protein seviyesindeki apoptotik etkisi western blot ile belirlendi. Sonuçlarımız, lobarik asidin A-375 melanom hücre hattı üzerinde doza ve zamana bağlı olarak anti-proliferatif etki gösterdiğini, G0/G1 fazında hücre döngüsü durmasını indüklediğini gösterdi. Primer apoptosis kütüphane panelindeki 88 farklı apoptosis ilişkili gen ailesinin gen ifade seviyeleri qRT-PCR ile çalışılmış ancak 70 hedef genden sonuç alınmış ve 54 genin ifade seviyeleri artarken 16 genin ifade seviyeleri azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca, apoptoz ile ilgili proteinlerin (Casp3, Casp7, Casp9 ve PARP) ifade seviyesi lobarik asit uygulaması sonrasında arttığı gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, lobarik asit, kaspaz ailesi üyelerinin ve PARP'nin ifade seviyesini artırarak dışsal yol üzerinden apoptoz yolağını indüklediği belirlendi. Bu çalışmanın bulguları, melanom tedavisinde potansiyel bir terapötik ajan olarak lobarik asidin kullanılması için güçlü bir temel sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Melanoma (skin cancer) is one of the most dangerous and common types of cancer in humans. Melanoma is most found on skin surfaces that are sensitive to the sun (UV) radiation. Due to the side effects of the drugs used in the routine treatment of melanoma, there is a need to identify drug candidate molecules with lower toxicity and side effects and stronger anti-cancer activity. Studies have shown that natural compounds obtained from biological organisms such as plants, fungi, and lichens have anti-cancer drug potential. It has been determined that lobaric acid, a secondary metabolite isolated from species belonging to the Stereocaulon lichen genus, has an important anti-cancer effect on different cancer cells. In this study, the therapeutic effect of lobaric acid on melanoma cancer cells was investigated in vitro. The anti-proliferative effect of lobaric acid on human melanoma cell lines (A-375, MDA-MB 435, G-361, and WM-115) and normal human epidermal melanocyte cells was determined using the MTT and xCELLigence real-time cell analysis system. Cell cycle and apoptosis profile were analyzed using flow cytometry. qRT-PCR was used to evaluate the gene expression level of apoptosis-related genes at the mRNA level, and the apoptotic effect at the protein level was determined by western blot. Our results showed that lobaric acid exerted a dose and time-dependent anti-proliferative effect on the A-375 melanoma cell and induces cell cycle arrest at G0/G1 phase. The gene expression levels of 88 different apoptosis-related genes in the primary apoptosis library panel were studied by qRT-PCR analysis, but results were obtained from 70 target genes, and the expression levels of 54 genes were increased while 16 genes decreased. In addition, it was determined that the level of apoptosis-related proteins (Casp3, Casp7, Casp9, and PARP) were increased. Our obtained result indicated that lobaric acid induces apoptosis through extrinsic pathway by increasing the expression level of the Caspases and PARP. The findings of this study provided a strong basis for the use of lobaric acid as a potential therapeutic agent in the treatment of melanoma.