Yumurtalık kanseri tedavisinde IL-6R / STAT 3 / PD-L1 hedefli lobarik asit ve lobarik asit -tosilizumab kombinasyonunun terapötik etkinliğinin belirlenmesi
Determination of therapeutic effect of lobaric acid and lobaric acid – tosilizumab combination targeted at IL-6R / STAT 3 / PD-L1 in ovarian cancer treatment
- Tez No: 883336
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET CANSARAN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Biology, Biotechnology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Yumurtalık kanseri, immünoterapi, lobarik asit, Tosilizumab, Ovarian cancer, immunotherapy, lobaric acid, Tocilizumab
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Yumurtalık kanseri, kadın jinekolojik kanserleri arasında en yüksek mortalite oranına sahip olup günümüzde önemli bir sağlık sorunu teşkil etmektedir. İlerleyen teknoloji ve çalışmalarına rağmen, erken tanının zorluğu, tedavi direnci, yüksek toksisite, maliyet ve düşük tedavi yanıtı gibi faktörler, yumurtalık kanseri tedavisinde yeni yaklaşımlara duyulan ihtiyacı artırmaktadır. Bu bağlamda, immünoterapi, bağışıklık sisteminin kanser üzerindeki etkilerine odaklanarak, hedefe yönelik tedavi ve yan etkileri en aza indirmeye yönelik bir tedavi modeli olarak öne çıkmaktadır. Tez çalışması konusu, immün kontrol noktasında rol oynayan IL-6R/STAT3/PD-L1 yolakları üzerinde doğal bir küçük molekül olan liken ikincil metaboliti lobarik asitin (LA) ve LA-Atezolizumab (ATE) ve LA-Tosilizumab (TCZ) monoklonal antikor kombinasyonunun yumurtalık kanseri üzerinde sinerjistik etki potansiyelinin belirlenmesidir. Bu amaçla, LA, TCZ ve ATE`nin yüksek dereceli seröz yumurtalık kanseri hücre hattı OVCAR-3 üzerindeki anti-proliferatif etki potansiyeli, hücre göçü ve hücre morfolojisi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Hedef moleküllerin immünoterapötik etkinliğini belirlemek için PD-1/PD-L1 protein bağlanması üzerindeki etkileri incelenmiştir. LA, TCZ ve ATE`nin hedef yolak üzerindeki transkriptom düzeyindeki etkileri qRT-PCR, protein düzeyindeki etkileri ise western blot analizi ile belirlenmiştir. LA, LA-ATE ve LA-TCZ`nin etki mekanizmasını anlamak ve hücre içi sinyallenme üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla siRNA transfeksiyonu gerçekleştirilmiş olup immünoterapideki rolleri valide edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, LA ve LA-TCZ kombinasyonunun yumurtalık kanseri üzerinde immünoterapötik etkinlik gösterdiği anlaşılmıştır. Tez çalışması sonucunda elde edilen veriler, LA`nın tekli ve TCZ ile birlikte yumurtalık kanseri tedavisinde yenilikçi bir ilaç adayı olarak kullanılma potansiyelini ortaya çıkarmıştır. Ancak dha fazla in-vitro analizler ve in-vivo çalışmalar ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer has the highest mortality rate among female gynaecological cancers and represents a significant public health concern in the present era. Despite the advent of sophisticated technology and a plethora of studies, factors such as the difficulty in early diagnosis, treatment resistance, high toxicity, cost and low treatment response underscore the necessity for novel approaches in ovarian cancer treatment. In this context, immunotherapy represents a promising treatment model that focuses on harnessing the immune system's effects on cancer, targeted treatment, and minimising side effects. The aim of this thesis is to ascertain the potential synergistic effect of the lichen secondary metabolite lobaric acid (LA), a natural small molecule, on IL-6R/STAT3/PD-L1 pathways that play a role in immune control, and the monoclonal antibody combination of LA-Atezolizumab (ATE) and LA-Tosilizumab (TCZ) on ovarian cancer. The objective was to evaluate the antiproliferative potential, cell migration and cell morphology effects of LA, TCZ and ATE on the high-grade serous ovarian cancer cell line OVCAR-3. In order to ascertain the immunotherapeutic efficacy of the target molecules, their effects on PD-1/PD-L1 protein binding were examined. The effects of LA, TCZ and ATE on the target pathway at the transcriptome level were determined by quantitative reverse transcription polymerase chain reaction (qRT-PCR), while their effects at the protein level were determined by western blot analysis. In order to gain insight into the mechanism of action of LA, LA-ATE and LA-TCZ and to examine their effects on intracellular signalling, siRNA transfection was performed, and their role in immunotherapy was validated. The results demonstrated that the combination of LA and LA-TCZ exhibited immunotherapeutic efficacy in the treatment of ovarian cancer. The thesis study yielded data indicating the potential of LA as a standalone agent and in combination with TCZ as a novel drug candidate for the management of ovarian cancer. However, further in vitro analyses and in vivo studies are necessary to substantiate these findings.