Düşük kaliteli Türk kömürlerinin mikrobiyal sıvılaştırılması
Microbial liquefaction of low-rank Turkish coals
  1. Tez No: 105643
  2. Yazar: YEŞİM BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUDA YÜRÜM, PROF. DR. ADİL DENİZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvılaştırma, Mikrobiyal, Kömür, Beyaz-Çürükçül Fungus, Liquefaction, Microbial, Coal, White-Rot Fungi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Bu çalışmada, ülkenin rezervlerinin yarısından fazlasını içeren önemli rezervlere sahip olan Elbistan ve Beypazarı linyitlerinin mikrobiyolojik yolla sıvılaştırılması incelenmiştir. Pleurotus sajor-caju, Pleurotus sapidus, Pleurotus floridas, Pleurotus ostreatus ve Coriolus versicolor, Phanerochaete chrysosporium sıvılaştırma için kullanılan suşlardır. Her iki linyitte kaloriflk değerleri ile karakteristiktir. Malt extract agar besiyerlerinde yapılan denemeleri sonucunda denenen altı çürükçül fungus grubundan Elbistan kömürü karşısında Coriolus versicolor1T etkili olduğu saptanmıştır. Beypazarı kömürü için etkili beyaz çürükçül fungus saptanamamıştır. Kömür sıvılaştırma işlemi için optimum sıcaklık ve pH saptanmıştır. Bu çalışmada Coriolus versicolor için 30 °C uygun bulunmuştur. Malt extract ağarda optimum 4,7±0,2 pH'da üreyen beyaz çürükçül fungusun extracelluler olarak salgıladığı enzimlerinden dolayı ortam pH'sı alkali olmaktadır ve literatürde de görülen pH 7,8 sağlanmaktadır. Kömürün mikrobiyolojik oksidasyonu partikül yüzeyinde gerçekleştiği için partikül boyutları kömür sıvılaştırılmasında önemlidir. Bu çalışmada -6+9 meşlik kömürler sıvılaşmıştır. Sıvılaştırma verim ve hızına linyitlerin nitrik asit ile muamele edilmesinin etkili olduğu gösterilmiştir. Bunun nedeni nitrik asidin, kömürün oksidasyonunu artırmasıdır. Mikroorganizmalar, okside olmuş kömürü çok daha kolay kullanmaktadır. Bu amaçla kömürler, optimum şartlar olarak bulunan 8N nitrik asitde 48 saat bekletilip, 24 saat kurutulduktan sonra besiyerinde üreyen fungus üzerine konulmuştur. Ortama kömür ilave edildiği gün 0. gün olarak kabul edilirse 15. günde sıvılaştırma maksimum değerine ulaşmıştır. Bunun nedeni, hiflerin genç olduğu süre içinde kömürlere karşı etkisiz oldukları ancak zaman geçtikçe hiflerin gelişimi sonucu kömür partiküllerinin hücre duvarına daha kolay yapışmalarıdır. Sıvılaşma 9.-10. günden itibaren başlamaktadır. 15. gün optimum sıvılaşma görülmektedir. Sıvılaşma, HPLC, FT-IR spektroskopi ve elementel analiz yöntemleri ile takip edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, Elbistan ana Beypazarı lignites, which constitute more than half the nation's lignite reserves, are being tested for their suitability in bioliquifaction. All two lignites are characterised with being of low calorific value. Pleurotus sajor-caju,Pleurotus sapidus, Pleurotus floridas, Pleurotus ostreatus, Coriolus versicolor and Phanerochaete chrysosporium are being tested for bioliquification. Screening tests on malt extract agar media for bioliquification of lignites indicated that for Elbistan lignite, Coriolus versicolor has got the most patent liquifying activity among the six white rot-fungi tested. Fungi, which is effective for Beypazarı Coal, could not be found. Optimum temperature and pH value have been determined for coal liquefaction process. In this study 30 °C temperature was found suitable for Coriolus versicolor. In malt extract agar media pH has become alkali due to enzymes secreted as extracellular by white rot-fungi growing at optimum 4,7±0,2 pH and provided pH 7,8 which is seen in the literature. Since microbiological oxidation of coal has been performed on the surface of particle, particle sizes are important at coal liquefaction process. In this study 6-9 mesh size coals have been liquefied. It has been shown that treatment of lignite with nitric acid has been effective in liquefaction efficiency and rate. This is caused by the fact that nitric acid increased oxidation of coal. Microorganism have been using oxidized coal much more easily. To this end coals have been kept in 8N nitric acid for 48 hours, being optimum conditions, and after being left for drying for 24 hours., fungi growing at the place of nutrient has been placed thereon. When the day in which coal was added on to the medium is considered as 0. day, it has reached its liquefaction maximum value within 15 days. This is because as long as“hiphs”are young, they are ineffective towards coals, but as time passes, as the result of development of“hiphs”, particles of coal adhered on to wall of celles rather easily. Liquefaction starts after 9-10. days, optimum liquefaction as been observed on the 15. day. Liquefaction has been observed through HPLC, FT-IR spectroscopy and elemental analysis methods.