Tekrarlayan gebelik kaybının tiroid fonksiyon testleri ve anti-TPO sonuçları ile ilişkisi
Relationship between recurrent pregnancy loss with thyroid function tests and anti-TPO results
  1. Tez No: 779145
  2. Yazar: BÜŞRA ÖZGEN ÇEVİKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNTER DİLSİZ, PROF. DR. ÜLKÜ ÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan Gebelik Kaybı, Tiroid Fonksiyon Testleri, Anti Tiroid Peroksidaz Antikor, Recurrent Pregnancy Loss, Thyroid Function Tests, Anti Thyroid Peroxidase Antibody
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tekrarlayan gebelik kaybı (TGK) vakalarının tiroid fonksiyon testleri ve anti tiroid peroksidaz (anti-TPO) sonuçları ile normal sağlıklı gebelik ve doğum öyküsü olan kadınların sonuçları karşılaştırılarak TGK'nın tiroid hormonları ve anti-TPO ile ilişkisini gözlemlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 01/01/2018-01/10/2022 tarihleri arasında Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran hastalar retrospektif yöntemle incelenerek toplam 103 hasta ile yapılmıştır. ACOG, ASRM ve ESHRE' nin son kılavuzlarındaki TGK tanımı referans alınmıştır. İki ya da daha fazla gebelik kaybı olan TGK tanılı 53 hasta vaka grubunu; anti-TPO testi yapılmış, başka tanılı hastalığı bulunmayan, hiç düşüğü olmayan ve en az bir sağlıklı doğum yapmış kadınların dâhil edildiği 50 hasta kontrol grubunu oluşturmuştur. TGK için tiroid disfonksiyonu dışında diğer etiyolojik faktörleri bulunduran hastalar çalışmaya dâhil edilmemiştir. Bulgular: Vaka grubu ve kontrol grubu arasında demografik özelliklerde; yaş ve VKİ parametrelerinde anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Vaka grubunda gravida sayısı 3,9±1,9, parite sayısı 1,2±1,4 olarak, kontrol grubunda hem gravida hem de parite sayısı 1,6±0,7 olarak bulunmuştur. Gruplar arasında gravida ve parite sayıları için anlamlı fark saptanmıştır (p0,05). Vaka grubunda anti-TPO pozitifliği %24,5 oranında, kontrol grubunda ise %4 oranında bulunarak gruplar arasında anti-TPO pozitifliği açısından anlamlı fark saptanmıştır (p: 0,008). Buna göre TGK tanılı kadınlarda, normal sağlıklı gebelik sonuçları olan kadınlara göre anti-TPO pozitifliğinin 7,8 kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir (OR:7,8 95%CI:1,6-36,6). Sonuçlar: TGK olan kadınlarda kontrol grubuna göre TSH, sT4, sT3 değerlerinde anlamlı fark saptanmamıştır. TGK olan kadınlarda anti-TPO pozitifliği kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p: 0,008). Çalışmamızda anti-TPO pozitifliğinin, tiroid hormon değerlerinden bağımsız olarak TGK ile ilişkili olduğu sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to observe the relationship between recurrent pregnancy loss (RPL) with thyroid hormones and anti-thyroid peroxidase (anti-TPO) by comparing the thyroid function tests and anti-TPO results of RPL cases with the results of women with a normal healthy pregnancy and delivery history. Materials and Methods: The study was conducted with a total of 103 patients, who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Bülent Ecevit University Faculty of Medicine between 01/01/2018-01/10/2022, by retrospective analysis. The definition of RPL in the latest guidelines of ACOG, ASRM and ESHRE is taken as reference. The case group of 53 patients with a diagnosis of RPL who had two or more pregnancy losses; The control group consisted of 50 patients who were tested for anti-TPO, had no other diagnosed disease, had no miscarriage, and had at least one healthy birth. Patients with etiological factors other than thyroid dysfunction for RPL were not included in the study. Results: There was no significant difference in age and BMI parameters between the case group and control group (p>0.05). Gravida number was 3.9±1.9, parity number 1.2±1.4 in the case group, and both gravida and parity numbers were 1.6±0.7 in the control group. There was a significant difference between the groups for gravida and parity numbers (p 0.05). Anti-TPO positivity was found at a rate of 24.5% in the case group and 4% in the control group, with a significant difference between the groups in terms of anti-TPO positivity (p: 0.008). Accordingly, it was determined that anti-TPO positivity was 7.8 times more common in women with a diagnosis of RPL than in women with normal healthy pregnancy outcomes (OR:7.8 95%CI:1.6-36.6). Conclusion: There was no significant difference in TSH, fT4, fT3 values in women with RPL compared to the control group. Anti-TPO positivity was found to be significantly higher in women with RPL compared to the control group (p: 0.008). In our study, we concluded that anti-TPO positivity was associated with RPL, independent of thyroid hormone values.