Bilişim teknolojileri ile değişen hareketli, etkileşimli ve esnek mekânın algı ve deneyimi
Perception and experience of interactive and flexible placewhich is changing with information technologies
- Tez No: 779168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, Kinetik mekân, Etkileşimli mekân, Esnek mekân, Algı ve deneyim, Information technologies, Moving space, Interactive space, Flexible space, Perception and experience
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler toplumsal hayatı etkilemiş, insanların yaşam tarzlarında değişiklikler meydana getirmiştir. Değişen yaşam biçimlerine göre şekillenen mimari mekânlar, bilişim teknolojilerinin eklemlenmesiyle hareketliliği, esnekliği ve etkileşimliliği etkin bir şekilde kullanan, kullanıcı odaklı olan, kullanıcının algı ve deneyimine önem veren bir anlayışa bürünmektedir. Bilişim teknolojileri tasarım mekânlarını ve araçlarını dönüştürürken, kullanıcının da aktif bir şekilde mekânla iletişim kurmasına yardımcı olmaktadır. Mekânla kullanıcı arasında kurulan etkileşim, kullanıcının zihinsel ve bedensel olarak mekânı algılamasını ve bu doğrultuda deneyimin çeşitlenmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda tezde bilişim teknolojileriyle desteklenen değişken mekân türleri olan kinetik, etkileşimli ve esnek mekân türleri incelenmiş, bu mekân türlerinde meydana gelen değişimlerde ve kullanıcıyla kurulan etkileşim sonucunda farklılaşan algı ve deneyimin dönüşümü 2000 yılı sonrasında tasarlanan öncü örnekler incelenerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in the information technologies have affected the social life and made some changes in people's lifestyles. Thanks to the addition of the information technologies, architectural spaces shaped according to changing lifestyles take on an understanding that uses mobility, flexibility, and interactivity effectively, is user- oriented and attaches importance to the perception and experience of the user. While the information technologies are transforming the spaces and tools of architectural design, they help the user to actively communicate with space. The interaction established between user and space ensures the user to perceive the space mentally and physically and thus to diversify the experience. In this context; kinetic, interactive and flexible space types which are changeable space types supported by information technologies are investigated; and the changes occurred in these space types and transformation of perception and experience that differentiates as a result of interaction with the user have been discussed by examining pioneer examples which are designed after 2000.