Popüler müziklerde beğeni farklılıklarının kültürel çözümlemesi: Türkçe pop örneği
Cultural analysis of differences of preference in popular music: The example of Turkish pop
- Tez No: 779229
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLAY MİRZAOĞLU SIVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türkçe pop, popüler müzikler, kültür ve müzik, müzik beğenisi, müzik tercihi, Turkish pop, popular music, culture and music, music taste, music preference
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Gündelik yaşantımızdaki tercihler, anlık duygu ve düşüncelerimizin yanı sıra kültürel deneyimimizle yakından ilişkilidir. Böylece müzik dinleme pratiklerimiz ve tercih ettiğimiz müzik türleri rastgele meydana gelmez. Aile, eğitim, sosyal çevre ve medya gibi birçok kültürel faktör müzik tercihlerimizde etken rol oynar. Böylece tercih ettiğimiz müzikler, kültürel dünyamızı yansıtan bir kimlik göstergesi haline gelir. Bu bağlamda kamusal alandaki yaygınlığının yanı sıra işlevsel ve anlamsal yönüyle de ele alınan popüler müzikler, kültür ve müzik ilişkisini açığa çıkarmak üzere değerlendirilmeye açık bir alandır. Bu çalışma da Türkçe sözlü popüler müzikler özelinde müzik tercihlerinin kültürel arka planını açığa çıkarıp çözümlemeye odaklıdır. Çalışmanın kuramsal altyapısı kültür, popüler kültür, popüler müzikler ve müzikte beğeni alanlarında kaleme alınan kuramlar üzerine inşa edilmiştir. Bunun haricinde anket ve kişisel görüşmelerle; aile, eğitim, medya ve sosyal çevre gibi kültürel unsurların Türkçe sözlü popüler müzik tercihleri üzerinde etki edip etmediği soruşturulmuştur. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilip, çalışmanın kuramsal altyapısından faydalanılarak yorumlanmıştır. Dolayısıyla bu tez çalışması Türkçe sözlü popüler müzikler bağlamında, müzik tercih ve beğenilerinin kültürel deneyimlerle ilişkisi tartışmaya açmak üzerinedir.
Özet (Çeviri)
The preferences in our daily life are closely related to our cultural experience as well as our instant feelings and thoughts. Thus, our music listening practices and the music genres we prefer do not occur randomly. Many cultural factors such as family, education, social environment and media play an active role in our music preferences. Thus, the music we choose becomes an identity indicator that reflects our cultural world. In this context, popular music, which is discussed in terms of its functional and semantic aspects as well as its prevalence in the public sphere, is an area open to evaluation in order to reveal the relationship between culture and music. This study focuses on revealing and analyzing the cultural background of music preferences in Turkish oral popular music. The theoretical background of the study is built on the theories written in the fields of culture, popular culture, popular music and taste in music. Apart from this, with surveys and personal interviews; It was investigated whether cultural factors such as family, education, media and social environment affect Turkish oral popular music preferences. The data obtained were analyzed with the SPSS program and interpreted by utilizing the theoretical infrastructure of the study. Therefore, in this thesis, the relationship between musical preferences and tastes and cultural experiences in the context of Turkish oral popular music has been discussed.