Alzheimer hastalarında farklı bilişsel yük koşullarının spatiotemporal yürüyüş parametreleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of different cognitive load conditions on spatiotemporal gait parameters in alzheimer's patients
- Tez No: 779234
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKMEN YAPALI, PROF. DR. FİGEN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, bilişsel görev, ikili görev, spatiotemporal parametre, yürüme testi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Alzheimer hastalarında ve aynı yaş grubundaki bilişsel olarak sağlıklı bireylerde; farklı bilişsel yük koşullarının spatiotemporal yürüyüş parametreleri üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu karşılaştırılarak araştırıldı. Çalışmamıza 17 Alzheimer hastası ile 20 bilişsel olarak sağlıklı birey dahil edildi. Çalışma Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Belediyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği işbirliği ile hizmet veren Konya Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalışmadaki olguların Sosyo-demografik Bilgileri alındı ve olgulara Mini Mental Durum Testi (MMDT), Süreli Kalk ve Yürü Testi (SKYT), Tinetti Denge ve Yürüme Testi (TDYT) ve Spatiotemporal Yürüme Analizi uygulandı. Spatiotemporal Yürüme Analizi vücut üzerinde taşınabilen bir akselerometre yardımıyla yapıldı. Olgulara üç farklı yürüme görevi verildi: bilişsel görev olmadan yürüme, düşük bilişsel görev koşulu olarak tanıdıklarının (yaşadığı çevredeki kişilerin) isimlerini söyleyerek yürüme, yüksek bilişsel görev koşulu olarak 100'den geriye doğru 3 çıkararak yürüme. Çalışma sonuçları incelendiğinde; Alzheimer grubunun, kontrol grubuna göre MMDT, TDYT Denge ve TDYT Yürüme puanları anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p0,05). Elde edilen sonuçlara göre, yürüme görevine bilişsel bir görev eklemenin, her iki grupta da spatiotemporal yürüme parametrelerinde değişikliğe yol açtığını ve bazı parametrelerdeki kötüleşmenin Alzheimer hastalarında daha fazla olduğunu ifade edebiliriz.
Özet (Çeviri)
In this study, Alzheimer's patients and cognitively healthy individuals in the same age group; The effect of different cognitive load conditions on the spatiotemporal gait parameters was investigated by comparing them. Our study included 17 Alzheimer's patients and 20 cognitively healthy individuals. The study was carried out at the Konya Alzheimer's Day Living Center, which operates in cooperation with Necmettin Erbakan University, Karatay Municipality and the Alzheimer's Association of Turkey. Socio-demographic information of the cases in the study was obtained and Mini Mental State Test (MMST), Timed Up and Go Test (TUG), Tinetti Balance&Gait Test (TBT&TGT) and Spatiotemporal Gait Analysis were performed on the subjects. Spatiotemporal Gait Analysis was performed with the help of an accelerometer that can be carried on the body. The subjects were given three different walking tasks: walking without cognitive task, walking by saying the names of acquaintances (people in the environment) as a low cognitive task condition, walking by backwards subtracting 3 from 100 as a high cognitive task condition. When the results of the study are examined: The MMSE, TBT&TGT scores of the Alzheimer group were found to be significantly lower than the control group (p0.05). According to the results obtained, we can state that adding a cognitive task to the walking task caused changes in the spatiotemporal walking parameters in both groups, and that the deterioration in some parameters was more in Alzheimer's patients. KeyWords: Alzheimer's disease, cognitive task, dual task, spatiotemporal parameter, walking test.