Kadavrada artıculatıo talocruralıs ligamentlerinin morfometrik analizleri ve eklem hareketleri sırasında kemiklerin değerlendirilmesi
Morpometric analysis of ariculatio talocruralis ligaments in cadaver and evaluation of bones during the movements of the joint
  1. Tez No: 779350
  2. Yazar: EDA SAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: articulatio talocruralis, latarel collateral ligament, medial collateral ligament, ankle joint, medial ligament, deltoid ligament, latarel ligament
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yapılan bu tezde fibula ve tibia'nın distal uçları ile talus arasında oluşan articulatio talocruralis ile talus ve calcaneus arasında oluşan articulatio subtalaris araştırılarak bu eklemlere ait kemikler arasında uzanan bazı ligamentler incelendi. Bu ligamentlerden ligamentum collaterale medialye'ye ait pars tibionavicularis, pars tibiocalcanea, pars tibiotalaris anterior ve pars tibiotalaris posterior, ligamentum collaterale laterale'ye ait ligamentum talofibulare anterius, ligamentum talofibulare posterius ve ligamentum calcaneofibulare 63 adet ayak bileğinde morfometrik olarak değerlendirildi. Bu ligamentlere ek olarak eklem hareketi sırasında tibia'nın konumuna göre talus'un hareketleri incelendi. Ligamentlerin ortalama uzunluğu ve orta noktadaki ortalama genişliği sırasıyla ligamentum collaterale mediale'ye ait pars tibionaviculare için 14,6±2,6 mm ve 4,6±0,7 mm, pars tibiocalcaneae için 20,7±3,2 mm ve 10,9±3,2 mm, pars tibiotalaris anterior için 15,3±2,7 mm ve 4,9±1,1 mm, pars tibiotalaris posterior için ise 15,1±3,0 mm ve 5,1±1,1 mm bulundu. Aynı değerler ligamentum collaterale laterale'ye ait pars talofibulare anterius için 17,1±3,1 mm ve 6,1±1,56 mm, pars talofibulare posterius için 18,6±3,0 mm ve 8,3±2,2 mm, pars calcaneofibulare için ise 19,4±3,5 mm ve 7,3±2,3 mm olarak ölçüldü. Özellikle pars tibionavicularis ve pars tibiocalcanea'da atlas ve kitaplarda belirtilenlerden farklı olarak yüksek oranda varyasyon tespit edildi. Talus'un eklem hareketi ile birlikte anterior-posterior yönde hareket ederek eklem stabilitesini koruduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the articulatio talocruralis formed between the distal ends of the fibula and tibia and the talus, and the articulatio subtalaris formed between the talus and calcaneus were investigated, and some ligaments extending between the bones of these joints were examined. Of these ligaments, it belongs to the medial collateral ligament; tibionavicular part, tibiocalcaneal part, anterior tibiotalar part and posterior tibiotalar part belong to lateral collateral ligament; anterior talofiular ligament, posterior talofibular ligament and calcaneofibular ligament were evaluated morphometrically in 63 ankles. In addition to these ligaments, the movements of the talus were examined according to the position of the tibia during joint movement. The mean length of the ligaments and the mean width at the midpoint belong to the medial collateral ligament, respectively, were found for the tibionavicular part 14.6±2.6 mm and 4.6±0.7 mm, for the tibiocalcaneal part 20.7±3.2 mm and 10.9±3.2 mm, for the anterior tibiotalar part, 15.3±2.7 mm and 4.9±1.1 mm, for the posterior tibiotalar part. 15.1±3.0 mm and 5.1±1.1 mm. The same values belong to the lateral collateral ligament; measured 17.1±3.1 mm and 6.1±1.56 mm for the anterior talofibular ligament, 18.6±3.0 mm and 8.3±2.2 mm for the posterior talofibular ligament and 19.4±3.5 mm and 7.3±2.3 mm for the calcaneofibular ligament. Especially in the tibionavicular part and tibiocalcaneal part, a high rate of variation was detected, different from those stated in the atlas and books. It was observed that the talus kept the stability of the joint by moving in the anterior-posterior direction with the joint movement.