Biyoseramik esaslı kanal patının dentin tübül penetrasyonuna edta, fitik asit ve glikolik asidin etkisi: Bir konfokal analiz çalışması
The effect of EDTA, phytic acid and glycolic acid on dentinal tubule penetration of bioceramic root canal sealer: A confocal analysis study
- Tez No: 779383
- Danışmanlar: PROF. DR. SADULLAH KAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: konfokal, fitik asit, glikolik asit, penetrasyon, EDTA, confocal, phytic acid, glycolic acid, penetration, EDTA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışma; biyoseramik esaslı kanal patının dentin tübül penetrasyonuna etilen diamin tetra asetik asit (EDTA), fitik asit (IP6) ve glikolik asitin (GA) etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tez çalışmamızda 60 tane tek köklü tek kanallı insan mandibular premolar dişi kullanıldı. Dişlerin kökleri kronlarından kök boyu 14 mm olacak şekilde ayrıldı. Kanal şekillendirmesi ön genişletme K tipi el eğeleriyle olmak üzere Reciproc 40 no'lu eğe ile yapıldı. Şekillendirme sırasında her eğe değişiminde kanallar %2,5'luk sodyum hipoklorit (NaOCl) ile irrige edildi. Şekillendirme işlemi bittikten sonra kanallar final irrigasyonuna hazırlık için 5 ml distile su (DS) ile yıkandı. Preparasyonu biten dişler final irrigasyonu için her grupta 15 diş olmak üzere rastgele 4 gruba ayrıldı. Grup 1: 2,5 ml %5,25'lik NaOCl + 5ml DS +5 ml %17'lik EDTA + 5ml DS ultrasonik aktivasyon (UA) (30 sn) Grup 2: 2,5 ml %5,25'lik NaOCl +5 ml DS+ 5 ml %1'lik IP6 + 5 ml DS (UA 30 sn) Grup 3: 2,5 ml %5,25'lik NaOCl + 5 ml DS + 5 ml %10'luk GA + 5 ml DS (UA 30 sn) Grup 4: 2,5 ml %5,25'lik NaOCl + 5 ml DS (UA 30 sn) (kontrol grubu) İrrigasyon işlemleri tamamlanan dişler kâğıt konlar ile kurutuldu. Kanal dolumu için kullanılacak olan biyoseramik kanal patı %0,1'lik Rhodamin B ile işaretlendi. Kanal dolumu preparasyon yapılan R40 eğesiyle uyumlu gutta perka ve işaretli kanal patıyla dolduruldu. Dolum lateral kondensasyonla desteklendi. Daha sonra dişler soğuk akrilik içine gömülerek etüvde 1 hafta bekletildi. Köklerden IsoMet (IsoMet 1000, Buehler, IL, ABD) ve elmas disk (Metkon, Microcut precisioncutter, Bursa, Türkiye) yardımıyla apikal 3 mm ve 7 mm hizasından olmak üzere 2 adet horizontal kesit alındı. Elde edilen kesitler lazer taramalı konfokal mikroskop (CLSM) ile incelenerek görüntüler dijital ortama aktarıldı. Kullanılan kanal patının dentin tübül penetrasyon derinliği, penetrasyon alanı ve penetrasyon yüzdesi 'zen' bilgisayar programında hesaplandı. Bulgular: Normal dağılım gösteren penetrasyon derinliği ve yüzdesi verileri İki Yönlü Varyans analizi ile incelenirken; normal dağlım göstermeyen penetrasyon alanı verileri İki Yönlü Robust Varyans Analizi ile incelendi. Çoklu karşılaştırmalar Bonferroni Düzeltmesi ile yapıldı. Yapılan analize göre; biyoseramik esaslı patın penetrasyon derinliği ve penetrasyon yüzdesi şelasyon kullanılmayan kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha fazla olmuştur. Penetrasyon alanı için bu fark anlamlı değildir. Pat penetrasyon derinliği, yüzdesi ve alanı apikal 7mm'lik kesitlerde 3mm'lik kesitlere göre anlamlı derecede fazladır. Sonuç: Glikolik asit ve fitik asitin biyoseramik esaslı kanal patının tübül penetrasyonuna etkisi EDTA ile benzer sonuçlar gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the effects of ethylene diamine tetra acetic acid (EDTA), phytic acid (IP6) and glycolic acid (GA) on the dentin tubule penetration of bioceramic root canal sealer. Material and Method: In our thesis study, 60 single rooted single canal human mandibular premolar teeth were used. The roots of the teeth were separated from their crowns with a root length of 14 mm. Canal shaping was performed with Reciproc file no. 40 and pre-expansion of canal was performed with K type hand files. During shaping, the canals were irrigated with 2.5% sodium hypochlorite (NaOCl) at each file change. After completing the shaping process, the canals were washed with 5 ml of distilled water (DW) to prepare for the final irrigation. The teeth whose preparations were finished were randomly divided into 4 groups including 15 teeth in each group for final irrigation. Group 1: 2.5 ml 5.25% NaOCl + 5ml DW +5 ml 17% EDTA + 5ml DS ultrasonic activation (UA) (30 sec) Group 2: 2.5 ml 5.25% NaOCl +5 ml DW+ 5 ml 1% IP6 + 5 ml DS (UA 30 sec) Group 3: 2.5 ml 5.25% NaOCl + 5ml DW + 5 ml 10% GA + 5 ml DS (UA 30 sec) Group 4: 2.5 ml 5.25% NaOCl + 5 ml DW + (UA 30 sec) (control group) 3 The teeth, whose irrigation procedures were completed, were dried with paper cones. The bioceramic sealer to be used for canal filling was marked with 0.1% Rhodamin B. The canal filling was filled with gutta percha, compatible with the R40 file, and marked canal sealer. The filling was supported by lateral condensation. Then, the teeth were embedded in cold acrylic and kept in the incubator for 1 week. Two horizontal sections were taken from the roots at the apical 3 mm and 7 mm level with the help of IsoMet (IsoMet 1000, Buehler, IL, ABD) and a diamond disc (Metkon, Microcut precisioncutter, Bursa, Türkiye). The obtained sections were examined with a laser scanning confocal microscope (CLSM) and the images were transferred to digital media. Dentinal tubule penetration depth, penetration area and percentage of the dentinal tubule sealer penetration were calculated in the 'Zen' computer program. Results: While normally distributed penetration depth and percentage data were analyzed with Two-Way Analysis of Variance; non-normally distributed penetration area data were analyzed with Two-Way Robust Analysis of Variance. Multiple comparisons were made with Bonferroni Correction. According to the analysis; the penetration depth and penetration percentage of the bioceramic-based root canal sealer was significantly higher than the chelation-free control group. This difference is not significant for the penetration area. The penetration depth, percentage and area of the sections from the apical 7 mm level is significantly higher than that of the sections from the apical 3 mm level. Conclusion: The effect of glycolic acid and phytic acid on tubule penetration of bioceramic based root canal sealer showed similar results with EDTA.