Memenin kitlesel lezyonlarında dinamik kontrastlı MR inceleme ile uygulanan semikantitatif analizin ayırıcı tanıya katkısı
The effect of semi-quantitative analysis of dynamic contrast enhanced MRI on differentialdiagnosis of breast masses
- Tez No: 779448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP GAMZE KILIÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: DCE-MRI, meme kitlesi, semikantitatif parametreler, zaman sinyal eğrisi, DCE-MRI, breast mass, semiquantitative parameters, time intensity curve
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı semikantitatif değerlendirmenin, manyetik rezonans görüntülemesinde meme lezyonlarının malign-benign ayırımında özgüllüğü artırma ve objektif veriler sağlayabilme konusundaki etkinliğini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Değerlendirmeye 95 lezyon alındı. Her bir lezyon için TIC (“Time intensity curve”- zamankontrast eğrisi) eğrileri oluşturuldu. Postprosesing işlemlerinden yararlanılarak TIC eğrilerinden tüm lezyonların semikantitatif analiz değerleri elde edildi. Ayrıca kinetik eğrilerin kalitatif değerlendirilmesinde TIC eğrileri geç evredeki seyrine göre, progresif, plato ve yıkanma (veya“wash-out”) olarak üçe ayrıldı. Elde edilen veriler istatistiksel değerlendirmeye katıldı. Bulgular: ''Time-to-peak'' değerleri malign lezyonlar için daha kısa sürmekte ve istatistiksel olarak anlamlı sonuç vermektedir (p=0,01). Diğer kantitatif parametrelerde malign ve benign lezyon ayırımında kullanılabilecek anlamlı istatistiksel veri sağlanmamıştır. Elde ettiğimiz eğri tiplerinin lezyonların ayırımında tanısal değeri olduğunu görmekteyiz. Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda, TIC eğri paterninin değerlendirilmesi ve semikantitatif parametrelerden Tpeak değerinin lezyonların benign-malign ayırımında istatistiksel olarak anlamlı olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: The aim of this study is to assess the value of semi-quantitative analysis of dynamic contrast enhanced magnetic resonance imaging (DCE-MRI) in distinguishing malignant lesions from benign lesions, and providing objective data. Materials and Methods: 95 mass lesions in 49 female patients were included. Time intensity curves (TIC) were created for each lesion. Semiquantitative analysis was provided from the TIC curves using the postprocessing software. In the evaluation of qualitative assessment of kinetic curves, TICs were divided into three categories as progressive, plateau and wash-out, according to their behavior at mid-to-late stage. Results: The time-to-peak (Tpeak) values were significantly shorter for malignant lesions (p=0.01). No other semiquantitative parameter showed statistically significant differences between two groups. Curve type was significant in discriminating malignancy. Conclusions: The evaluation of TIC patterns and Tpeak are valuable for differentiation of benign and malignant lesions