Standart meme MR görüntülemeye karşılık üç sekans kısaltılmış MR protokolünün meme lezyonlarının tanısında etkinliğinin araştırılması
  1. Tez No: 505571
  2. Yazar: HAYDAR ULUCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAN CİMİLLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Kısaltılmış Meme MRG, patolojik korelasyon, breast cancer, breast MRI, pathologic correlation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Meme kanseri kadınlar arasında en sık karşılaşılan kanser türüdür. Her 8– 10 kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Erken ve doğru tanı mortalite ve morbiditeyi azaltmaktadır. Erken tanı ise modern tanı yöntemlerini gerektirir. Standart yöntemler istenen duyarlılık ve özgüllük değerlerine sahip değildir. Bu durum yeni arayışlara yol açmış ve 1990'lardan başlayarak manyetik rezonans görüntüleme (MRG) memenin incelenmesinde artan sıklıkta kullanılan bir radyolojik görüntüleme yöntemi haline gelmiştir. Çalışmamızda tümörlerin neoanjiogenez doğası gereği, erken arterial fazlarda kanlanmaları ve sonrasında washout ya da plato çizen dinamik kinetik eğri göstermeleri özelliğinden yararlandık. Kısaltılmış MRG'de ilk 60-120 saniyede malign lezyonların neredeyse tamamına yakını erken arterial kanlanma özelliğinden dolayı gadolinyumlu kontrast madde ile boyanıp görünür hale gelmişti. Bizim çalışmamızda 475 kadın hastanın, Standart Meme MRG ve Üç Sekans Kısaltılmış Meme MRG bulguları retrospektif olarak klinik-histopatolojik sonuçları ile karşılaştırıldı. Bu çalışmada 475 olgudan 147'si kitlesel lezyon şeklinde idi ve bu kitlesel lezyonların 69'u benign patolojik tanı ve 78'i malign lezyon tanısı almıştı, Standart MRG sonuçlarına göre Kısaltılmış MRG'de, Malign solid kitle lezyonlar için duyarlılık 0,97, özgüllük 0,82 pozitif kestirim değeri 0,75 , negatif kestirim değeri 0,98, testin doğruluğu 0,87, LR(+) değeri 5,42 bulunmuştur Patoloji sonuçlarına göre Kısaltılmış MRG'de Malign solid kitle lezyon için duyarlılık 0,93, özgüllük 0,75 pozitif kestirim değeri 0,83 , negatif kestirim değeri 0,94, testin doğruluğu 0,86, LR(+) değeri 2,67 bulunmuştur. Sonuç olarak, Kısaltılmış MRG malign kitlelerin ortaya konulmasında tam tanısal Meme MR ile benzer sensitivite oranına sahiptir. Kısaltılmış Meme MR çekimi ve raporlama işlemi, maliyet tasarrufuna dönüşebilir ve daha fazla kadın için meme MRG taramasını daha yaygın kullanılabilir hale getirebilir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer in women affecting one in every eight to ten women. Early and accurate diagnosis reduces mortality and morbidity; therefore new modern diagnostic methods are searched for timely diagnosis. Since the 1990s, magnetic resonance imaging (MRI) has become an increasingly popular radiological imaging method for examination of the mammary gland. In our study, we used tumors for the nature of neoangiogenesis, blood vessels in early arterial phases, and the ability to demonstrate a dynamic kinetic curve plotting washout or plateau. In the first 60-120 seconds of abbreviated MRI, almost all of the malignant lesions were stained with gadolinium contrast agent due to early arterial blood circulation. In our study, 475 female patients, Standard Mammary MRI and Three Sequence Abbreviated Breast MRI findings were retrospectively compared with clinical-histopathologic results. In this study, 147 of 475 cases were mass lesions and 69 of these mass lesions were diagnosed as benign pathological diagnosis and 78 were diagnosed as malignant lesion, Sensitivity for malign solid mass lesions was 0.97, specificity was 0.82, positive predictive value was 0.75, negative predictive value was 0.98, test accuracy was 0.87, LR (+) value was 5, 42 were found. According to the pathology results, the sensitivity for malign solid mass lesion was 0.93, the specificity was 0.75, the positive predictive value was 0.83, the negative predictive value was 0.94, the test accuracy was 0.86, and the LR (+) value was 2.67. In conclusion, the abbreviated MRI has a similar sensitivity rate with the full diagnostic breast MR in the presentation of malignant masses. Abbreviated Breast MR imaging and reporting can turn into cost savings and make breast MRI scanning more widespread for more women.