Performance of sand-coconut biochar-zeolite mixtures for nitrogen and phosphorus removal from wastewater
Kum-Hindistan cevı̇zı̇ bı̇yokömür-zeolı̇t karışımlarının atıksulardan azot ve fosfor gı̇derı̇m performansı
  1. Tez No: 779557
  2. Yazar: ABDULKADIR MOHAMED ABDIRAHIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hindistan Cevizi Biyokömürü, Kum, Bentonit, Besin Maddeleri, Kolon testi, Coconut Biochar, Sand, Zeolite, Nutrients, Column test
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Su kütlelerinin ötrofikasyonu göz önünde bulundurulduğunda, besin maddeleri, özellikle de azot (N) ve fosfor (P) sıklıkla sınırlayıcı besin maddeleri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, herhangi bir arıtma yapılmadan alıcı ortamlara bırakılan atık su, sonuçta bu ortamlarda ötrofikasyona neden olmakta, müsilaj sorunları yaratmakta ve sucul ekosistemler üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olmaktadır. İnşa edilmiş sulak alanlar olarak da adlandırılan doğal arıtma sistemlerinde azot ve fosfor gideriminde çoğunlukla substratta bulunan malzemeler önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, atık suların alıcı su kütlelerine deşarj edilmeden önce atıklarının özelliklerine göre farklı arıtma sistemlerinden geçmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, farklı substrat malzemelerinin nitrat ve fosfor giderim performansları laboratuvar koşullarında filtre kolon testleri ile analiz edilmiştir. Zeolit (Z), Hindistan Cevizi Biyokömürü (CB) ve Kum (S) substrat malzemeleri tek başlarına (30 cm3 ) ve farklı karışım oranlarında (15 cm3 -15 cm3 ve 10 cm3 -10 cm3 -10 cm3 ) kullanılmıştır. Filtre kolon testleri 5.0 ml/dak akış hızlarında gerçekleştirilmiş, filtre kolonlarına farklı azot ve fosfor konsantrasyonları (10, 25 ve 50) litre başına miligram (mg/l) uygulanmış ve doygun kolonlar üç tekrarlı olarak farklı hidrolik alıkonma sürelerine (3, 6, 12, 24 ve 48 saat) tabi tutulmuştur. Elde edilen sızıntı suları pH, EC yüzde toplam fosfor (TP) ve nitrat (NO3) giderim analizlerine tabi tutulmuştur. Analizler Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği ve Toprak Bilimi Bitki Besleme Bölümü laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. En yüksek toplam fosfor adsorpsiyonu hindistan cevizi biyokömürü ve kum ile karıştırılan karışımdan elde edilmiştir. Ayrıca, en yüksek nitrat giderim yüzdesi hindistan cevizi biyokömürü ve zeolit katkılı karışımlardan elde edilmiştir. Bulgulara dayanarak, hindistan cevizi biyokömürü katkılı bir karışımın, özellikle atık sudan besin giderimi için güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With consideration to the eutrophication of water bodies, nutrients, particularly nitrogen (N) and phosphorus (P) are frequently regarded as the limiting nutrients. Therefore, wastewater released into receiving bodies without any treatment ultimately causes eutrophication in those bodies. This study analyzed different substrate materials' nitrate and Total phosphorus removal performances with filter column tests under laboratory conditions. Zeolite (Z), Coconut Biochar (CB), and Sand (S) substrate materials were used alone (30 cm3) and in different mixture ratios (15 cm3–15 cm3, and 10 cm3–10 cm3–10 cm3). Different nitrogen and phosphorus concentrations (10, 25, and 50 mgL-1) were applied to filter columns, and saturated columns were subjected to different hydraulic retention times (3, 6, 12, 24, and 48 h). in three replications. The leachates obtained were analyzed for the removal of pH, electrical conductivity (EC), total phosphorus (TP), and nitrate (NO3) percentages. The results showed that biochar amendment could improve contaminant removal due to its adsorption of contaminants; contaminant-based constructed wetlands achieved high efficiencies for TP (95.3%) and NO3 (98%) removal, and the study investigated the maximum and minimum values of PH and EC (9.2–6, and 771–116 μS/cm, respectively). The coconut biochar-amended mixture with sand exhibited the highest total phosphorus adsorption, while the coconut biochar and zeolite-amended mixtures showed the greatest percentage removal of nitrate. The findings suggest that using a mixture amended with coconut biochar, in particular, can be a promising approach to achieving this goal. Therefore, it can be concluded that the incorporation of coconut biochar into wastewater treatment systems is a reliable and effective approach, particularly for addressing nutrient pollution issues.