Haruki Murakami'nin Sahilde Kafka ve Mine Söğüt'ün Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey eserlerinde kimlik bunalımı ve anlam arayışı
Identity crisis and quest for meaning in Haruki Murakami's Kafka on the Shore and Mine Söğüt's Mr. Madam Arthur and Everything in Their Life
  1. Tez No: 779590
  2. Yazar: SEDA İŞCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE SİVRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Haruki Murakami, Mine Söğüt, Postmodern, Yabancılaşma, Kimlik Bunalımı, Haruki Murakami, Mine Söğüt, Postmodern, Alienation, Identity Crisis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yirmi birinci yüzyıla ait Türk ve Japon edebiyatından seçilmiş iki eserde görülen toplumsal sorunlara duyarlılık, yaşanan kimlik bunalımı, dayatılan toplumsal kuralların yüksek sesle dile getirilişi ve insanın nasıl bir bunalıma sürüklendiği edebiyatta yansımalarını bulmuştur. Kapitalist toplum yapısı Doğu-Batı fark etmeksizin tüm toplumlarda insanı kaosa ve bu kaosun yarattığı hoşnutsuzluk, belirsizlik ve bu belirsizliğin getirdiği kimliksizleşmeye sürüklemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada farklı kültürlerden Haruki Murakami'nin Sahilde Kafka ve Mine Söğüt'ün Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey adlı eserlerde eleştirilen postmodern toplum düzeninin söz konusu eserlere nasıl yansıtıldığı ve anlatı sonunda roman karakterlerinin bireysel mücadelelerinde ne ölçüde başarılı oldukları üzerine karşılaştırmalı bir çalışma yapmak hedeflenmiştir. Çalışma, Haruki Murakami'nin Sahilde Kafka ve Mine Söğüt'ün Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey adlı eserlerindeki kimlik sorununun incelenmesiyle sınırlandırılmıştır. Çalışmanın esas amacı, inceleme konusu eserlerde yazarların ortak konuyu nasıl işlediklerinin izlerini sürmektir. Bu bağlamda farklı disiplinlerden de yararlanılması nedeniyle yöntem olarak çoğulcu inceleme yöntemi kullanılmış, söz konusu eserler sosyolojik ve psikanalitik eleştiri kuramları merkeze konularak incelenmeye çalışılmıştır. Felsefi ve sosyolojik bakış açısıyla postmodern toplumda yabancılaşma nedir, nasıl gerçekleşir ve bireylerin bunalıma sürüklenmelerinin nedenleri nelerdir sorularına yanıt aranmıştır. Sonuç bölümünde ise söz konusu eserler arasında çalışma konusu bağlamında saptanmış ortak, benzer ve farklı noktalara vurgu yapılarak eserlerin karşılaştırılmasına ilişkin genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The sensitivity to social problems, the identity crisis experienced, the expression of imposed social rules, and the way people fall into a depression have found their reflections in the literature in two works, Haruki Murakami's Kafka on the Shore and Mine Söğüt's Mr. Madam Arthur and Everything in Their Life, selected from Turkish and Japanese literature of the twenty-first century. Regardless of East and West, the capitalist society drags people into chaos, the discontent and uncertainty created by chaos and the disidentification brought by this uncertainty in all societies. Therefore, in this study, it is aimed to make a comparison between how the postmodern society is criticized and reflected in the mentioned works and how successful the novel characters are in their individual struggles at the end of the two novels. The study is limited to examining the identity problem in Haruki Murakami's Kafka on the Shore and Mine Söğüt's Mr. Madam Arthur and Everything in Their Life. The main purpose of the study is to trace how the authors deal with the common subject in their works that are the subject of the study. In this context, the pluralist analysis method was used as a method due to the use of different disciplines, and the works in question are to be examined by putting sociological and psychoanalytic criticism theories in the center. From a philosophical and sociological point of view, answers have been sought to the questions of what alienation in postmodern society is, how it occurs and what are the reasons why individuals are dragged into depression. In the conclusion part, a general evaluation was made on the comparison of the works by emphasizing the common, similar and different points determined in the context of the subject of the study.