A psychoanalytic reading of Kafka on the shore and the Red-Haired woman in terms of father-son conflict
Baba-oğul çatışması açısından Sahilde Kafka ve Kırmızı Saçlı Kadın romanlarının psikanalitik okuması
  1. Tez No: 548758
  2. Yazar: SEHER ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Baba-oğul çatışması, Kimlik, Mitoloji, Oedipus kompleks, Yeniden doğuş, Father-son conflict, Identity, Mythology, Oedipus complex, Rebirth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, iki post-modern eser olan Sahilde Kafka ve Kırmızı Saçlı Kadın romanlarını baba-oğul çatışması açısından ve bu çatışmanın bireyin kimlik oluşturma sürecine etkisini psikanalitik okuma yöntemiyle incelemeyi amaçlar. Birinci bölüm iki kısımdan oluşur. Giriş kısmı, baba-oğul çatışmasını örnekleyecek doğu ve batı mitolojisinden bazı öykülerle çalışmanın zeminini oluşturur. Bu çerçevede; baba-oğul çatışmasının temel sebebi olan Oedipus kompleksi, mitolojik bazı öykülerle beraber Freud'un konu üzerine yazdığı teorilerin de ışığında ayrıntılı bir şekilde açıklanacaktır ve psikanalitik edebiyat kuramının genel bir açıklaması teorik çerçevede yapılacaktır. İkinci bölüm, Haruki Murakami'nin Sahilde Kafka romanındaki kimlik kavramına odaklanır. Ana karakterin ve romandaki diğer karakterlerin davranışları, söz konusu karakterlerin iç çatışmaları ve bilinçdışı düşünceleri Freud ve Jung tarzı bir bakış açısıyla yorumlanacaktır. Ve bu bağlamda, bazı önemli semboller yine aynı yöntemle yorumlanacaktır. Üçüncü bölüm, baba-oğul çatışması ve mitolojinin karakterlerin iç dünyasına etkisi açısından Orhan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın romanının psikanalitik okumasını sunar. Çalışmanın bu kısmı, Freud ve Jung tarzı yorumlamanın yanı sıra Joseph Campbell tarzı bir bakış açısıyla romanın psikanalitik okumasını sunar. Ve bu tezin batı ve doğu mitolojisinde örneklenen baba-oğul çatışmasının sebep ve sonuçlarının incelenmesi temelinde psikanalitik çalışmalara katkıda bulunacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at a psychoanalytic reading of the two post-modern novels Kafka on the Shore and The Red-Haired Woman in terms of father-son conflict and the influence of this conflict on the individual to construct an identity. The first chapter consists of two parts. The introduction part presents a background for the study with some stories from western and eastern mythology to exemplify the father-son conflict. In this context, Oedipus complex, the basic reason of the conflict between fathers and sons will be explained in the light of Freudian theories in addition to some mythological stories, and a general explanation of psychoanalytic literary criticism will be made in the part of theoretical framework. The second chapter focuses on the identity concept in Haruki Murakami's Kafka on the Shore. The behaviours of the main character and the other characters in the novel will be interpreted from Freudian and Jungian perspectives to understand their inner conflicts and unconscious thoughts. And some significant symbols, in this sense, will be interpreted with the same method. The third chapter offers a psychoanalytic reading of Orhan Pamuk's novel The Red-Haired Woman in terms of father-son conflict and the influence of mythology on the inner world of the characters. This part of the study presents a psychoanalytic reading of the novel from Joseph Campbell perspective as well as Freudian and Jungian interpretations. And this thesis is hoped to contribute to the psychoanalytic studies on the basis of the examination of the reasons and consequences of father-son conflict exemplified in both western and eastern mythology.