Giresunlu Refʿî Dîvânı'nın bağlamlı dizinli işlevsel sözlüğü
Context index functional dictionary of the Divân of Giresunlu Refʿî
- Tez No: 779589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ONAT ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Giresunlu Refʿî, Giresunlu Refʿî Dîvânı, Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Giresunlu Refʿî, Giresunlu Refʿî's Dîvân, Contextual Index, Functional Dictionary, Concordance, Wording
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 581
Özet
19. yüzyılın ikinci yarısında Giresun'da doğup Türk halk edebiyatı geleneğinde şiirler kaleme alan, şiirleriyle çağına tanıklık eden Giresunlu Refʿî, adı çok duyulmasa da divan şiirimizin kıymetli temsilcilerinden birisidir. Adı çok duyulmayan bu gibi şairlerimizin şiirlerinde kullandığı farklı anlamlar, bağlamlı dizin çalışmasıyla da ortaya konulmaktadır. Bu çalışma Giresunlu Refʿî'nin hem dîvânını hem de bağlamsal dizinli sözlüğünü içermektedir. Çalışmamızda şairin söz varlığından yola çıkılarak üslup özellikleri de ortaya konulmuştur.“Dîvân ve Gazeliyyât-ı Refʿî ”kayda değer bir eser olmasına rağmen günümüzde yeteri kadar tanınmamaktadır. Çalışmamızda hem Giresunlu Refʿî'nin dîvânıyla ilgili özellikler gün yüzüne çıkartılmış hem de bağlamlı dizin bölümü sayesinde dîvânda yer alan tüm sözcükler işlevleriyle alfabetik olarak dizilmiştir. Çalışma sırasında şairin kullanabileceği tüm farklı anlamlar göz önünde bulundurulmuş ve başvurulan kaynaklar belirtilmiştir. Çalışmanın amacı Türk şiirinde önemli bir yeri olan ancak adı duyulmamış olan şairlerimizden birini tanıtmak, halka onun şiirlerindeki incelikleri göstermek ve şairin üslup özellikleriyle, kullandığı anlam dünyasıyla ilgili sistematik bir veri kaynağı oluşturmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde Giresunlu Refʿî hakkında bilgiler verilmiştir. Diğer bölümlerde ise dîvân incelemesi yapılmıştır. Son kısımda sözlük çalışmamızla şairimizin anlam dünyası sistemli bir şekilde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Giresunlu Refʿî, who was born in Giresun in the second half of the 19th century, wrote poems in the tradition of Turkish folk literature and witnessed his age with his poems, is one of the precious representatives of our divan poetry, although his name is not heard much. The different meanings used by such poets, who are not known very often, in their poems are also revealed through a contextual index study. This study includes both the divan and the contextual indexed dictionary of Refʿî from Giresun. In our study, the stylistic features of the poet were also revealed based on the poet's vocabulary. Although“Dîvân ve Gazeliyyât-ı Refʿî”is a remarkable work, it is not known enough today. In our study, both the features of Giresunlu Refʿî's divan were brought to light, and all the words in the divan were arranged alphabetically with their functions, thanks to the contextual index section. During the study, all the different meanings that the poet could use were taken into account and referenced sources were indicated. The aim of the study is to introduce one of our poets who have an important place in Turkish poetry but whose name is not heard, to show the subtleties of his poems to the public and to create a systematic data source about the poet's stylistic features and the world of meaning he uses. In the first part of the study, information about Refʿî from Giresun is given. In other sections, divan analysis was made. In the last part, the semantic world of our poet has been systematically revealed with our dictionary study.