Avrupa göçmenlik politikaları: Avrupa'da Ukraynalı ve Suriyeli göçmenlere yönelik algıların mukayesesi
European immigration policies: Comparison of perceptions towards Ukrainian and Syrian immigrants in Europe
  1. Tez No: 779640
  2. Yazar: AYA EL SAYED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ayrımcılık, Göç, İnsan Hakları, Savaş, Siyaset, Suriye, Ukrayna, Discrimination, European Union, Human Rights, Migration, Politics, Syria, Ukraine, War
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dünya, özellikle Soğuk Savaş sonrasında birçok siyasi, kültürel ve toplumsal dönüşüme tanık olmuştur. İltica başta olmak üzere göç olgusunu da içine alan, analizlerde ve önceliklerde yerini almaya başlayan olgular ve olaylar ortaya çıkmıştır. Buna, dolaşıma giren kavramlarda ve uluslararası sahnede gündeme getirilen konularda eşlik etmiştir. Uluslararası ilişkilerde yeni bir boyut kazanan ve özellikle Batı ülkeleri kavramındaki toplumsal değişimlerdir. Ayrıca, göç, güvenlik, ekonomik, sosyal, yasal ve siyasi yansımaları da olan yeni ortaya çıkan sorunlardan biri olarak uluslararası kamuoyunun endişelerini işgal etmiştir. Bu kavramlar, araştırmacılar ve siyasi toplulukta çalışanlar için bir çalışma odağı haline gelmiştir. Bu konular uluslararası tartışmalarda ana konu olmaktadır. Özellikle, son yıllarda, halklar iç savaşlar veya askeri müdahalelerle parçalanan yoksul bölgeleri bırakıp istikrar ve güvenliği sağlamak için istikrarlı ülkelere göç etmektedir. Son zamanlarda Suriye'deki savaşta, ardından Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta olan durum bahsedilen konunun en yakın örnekleridir. Bu çalışmada, öncelikle göç kavramsal analize ele alınacaktır. Sonra, Türkiye'nin göç bağlamda önemli rolü, ardından Avrupa birliği çeşitli bakış açıları, ondan sonra Suriyeli ve Ukraynalı arasında göç durumları mukayesesini konuşulacaktır.
Özet (Çeviri)
The world witnessed many political, cultural, and social transformations, especially after the Cold War. This was accompanied by a change in the concepts circulating and the issues raised on the international stage. Cases that include the phenomenon of immigration, especially asylum, and that have begun to take their place in analyses and priorities have emerged. The social changes have gained a new dimension in international relations and especially in the concept of Western countries. Therefore, migration has occupied the concerns of the international public opinion as one of the emerging problems with security, economic, social, legal, and political repercussions. These concepts have become a focus of study for researchers and those working in the political field. These issues are the main topic in international discussions. Particularly, when people leave the poor regions that have been torn apart by civil wars or military interventions in recent years and migrate to stable countries to ensure stability and security. That is what happened recently in the war in Syria, then in the war between Russia and Ukraine. In this study, firstly, the conceptual analysis of migration will be discussed. Then, the important role of Turkey in the migration context, in addition the various perspectives of the European Union, also the comparison of migration situations with Syria and Ukraine will be discussed.