Enneagram kişilik tiplerinin ve eğitim geliştirme faaliyetlerinin optik mağazalarda çalışan optisyenin satış performansına etkisi
The effect of enneagram personality types and educational development activities on the sales performance of the opticians working in optical stores
- Tez No: 779959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Enneagram Personality Traits, Education Development Activities, Sales Performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma enneagram kişilik tiplerinin satış performansı üzerine etkisi, eğitim geliştirmenin satış performansı üzerine etkisi ve enneagram kişilik tiplerinin satış performansı üzerine etkisinde eğitim geliştirmenin düzenleyici etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Üniversitelerin optisyenlik programlarından mezun olarak optisyen ünvanına sahip olan ve Türkiye'de mevcut bireysel ve kurumsal optik mağazalarda çalışan optisyenler araştırmanın ana kütlesini oluşturmaktadır. Ana kütlenin tamamına ulaşabilmek mümkün olmadığından örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Google online anket formu kullanılmıştır. Optisyenlere e-posta, online platformlar ve sosyal medya aracılığı ile ulaşılmıştır. Veri analizi 202 katılımcı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışmadaki veri analizlerini elde edebilmek için SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Veri analizi sonucunda mükemmeliyetçi ve gözlemci kişilik ile eğitim geliştirmenin satış performansı üzerinde etkisi olduğu ayrıca enneagram kişilik tiplerinin satış performansı üzerindeki etkisinde eğitim geliştirmenin düzenleyici role sahip olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar neticesinde özellikle mükemmeliyetçi ve gözlemci kişiliğe sahip olan optisyenlere eğitim geliştirme faaliyetleri sağlanarak satış performanslarının arttırılabileceği ön görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Enneagram Kişilik Özellikleri, Eğitim Geliştirme Faaliyetleri, Satış Performansı
Özet (Çeviri)
This research is carried out to determine whether the types of enneagram personalities have an impact on sales performance, the impact of training development on sales performance, and the regulatory impact of training development on the sales performance of the enneagram personality types. Optics who have the title of an optician as a graduate of the University's optics programs and who work in individual and institutional optics stores in Turkey are the main mass of the research. As it is not possible to reach the entire main mass, the sampling method is used as an easy sampling method. The google online survey form is used as a data collection tool. Opticians are accessed via mail, online platforms and social media. The data analysis was performed through 202 participants. The SPSS 26 package program was used to obtain the results of the analysis in the study. Data analysis has determined that excellence and observer personality and training development have an impact on sales performance, as well as that the types of enneagram personalities have a regulatory role in developing training on sales performance. This results suggest that sales performance can be improved by providing training development activities to optics, especially those with a perfectionist and observer personality.