Adlerian yaklaşıma dayalı tükenmişlik ile başa çıkabilme grupla psikolojik danışma programı'nın öğrencilerin tükenmişliğine etkisi
  1. Tez No: 780217
  2. Yazar: VİYAN CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERTAN KAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Öğrenci Tükenmişliği, Adlerian Odaklı Grupla Psikolojik Danışma, University Students, Student Burnout, Adlerian-Oriented Group and Psychological Counseling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin tükenmişlik düzeylerini belirlemek ve adlerian odaklı grupla psikolojik danışmanın öğrenci tükenmişliğine etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma grubunu Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü öğrencileri oluşturmuştur. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 2., 3. ve 4. sınıflarda okuyan 108' i kız ve 111' i erkek olmak üzere toplam 219 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Araştırma verileri, Demografik Bilgi Formu ve Maslach Tükenmişlik Envanteri-Öğrenci Formu (MTE-ÖF) ile elde edilmiştir. İki aşamada gerçekleştirilen bu araştırma, iki farklı yöntem kullanılarak yapılmıştır. Öğrencilerin tükenmişlik düzeyini belirlemek için betimsel istatistikler kullanılmıştır. Öğrencilerin tükenmişlik düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemede Bağımsız Örneklem T Testi, öğrencilerin tükenmişlik düzeylerinin sınıf değişkenine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymada Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve öğrencilerin genel akademik ortalamalarının tükenmişlik düzeylerinin bir yordayıcısı olup olmadığını belirlemede ise Basit Regresyon Analizi kullanılmıştır. Ayrıca Adlerian odaklı grupla psikolojik danışmanın öğrencilerin tükenmişlik düzeylerine etkisinin olup olmadığını belirlemek için kovaryans analizi (ANCOVA), verilerin normal dağılıp dağılmadığını belirlemek amacıyla Shapiro- Wilk testi; varyansların homojenliğini test etmek amacıyla Levene testi ve Bağımlı gruplar için T testi kullanılmıştır. Öğrencilerin tükenmişlik düzeyleri deneyin bağımlı değişkeni, adlerian odaklı grupla psikolojik danışma ise bağımsız değişkeni olarak alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. iv Araştırma bulgularına göre, erkek öğrencilerin %58.5, kız öğrencilerin ise %28.7 oranında yüksek tükenmişlik yaşadığı bulunmuştur. Cinsiyet değişkeni öğrenci tükenmişliğinde etkileyici bir faktör olarak görülmemiştir. Sınıf düzeyi arttıkça öğrenci tükenmişliğinin arttığı görülmüştür. Öğrencilerin genel akademik ortalamalarının onların duygusal tükenme ve duyarsızlaşma düzeylerini yordamadığı, ancak yetkinlik düzeylerini yordadığı görülmüştür. Adlerian odaklı grupla psikolojik danışmanın tükenmişliğin üzerinde etkili bir işlem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the burnout levels of university students and to show the effect of adlerian oriented group and psychological counselor on student burnout. The research group consisted of the students of the Department of Guidance and Psychological Counseling at the Faculty of Education of Eastern Mediterranean University. A total of 219 students, 108 of whom were female and 111 male, were enrolled in the study in the 2018-2019 academic year. The survey data were obtained with Demographic Information Form and Maslach Burnout Inventory-Student Form (MTE-SF). This research was carried out in two stages by using two different methods. Descriptive statistics were used to determine the burnout level of the students. To determine whether the students 'burnout levels differ significantly according to the gender variable, the Independent Sample T Test is used to determine whether students' burnout levels show significant difference according to class variable. Analysis was used. Also, covariance analysis (ANCOVA) was used to determine whether Adleranfocused group psychological counselors had an impact on students' burnout levels; Shapiro-Wilk test to determine if data were normally distributed; Levene test and T test for dependent groups were used to test the homogeneity of variances. The burnout levels of the students were taken as the dependent variable of the experiment and the adleran oriented group was taken as an independent variable. The data were analyzed with SPSS 20 package program. According to the findings, 58.5% of male students and 28.7% of female students experienced high burnout. Gender variable was not seen as an impressive vi factor in the burnout of the students. As the level of the class increased, it was observed that the student burnout increased. The students' general academic averages did not predict their emotional exhaustion and depersonalization levels, but predicted their level of competence. It has been clearly seen that Adlerian-oriented group and psychological counseling are effective on burnout.