Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumları ile sınav kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the 8th grade middle school students' attitudes towards mathematics course and their test anxiety levels
- Tez No: 780380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Sınav kaygısı, Matematik dersi tutumu, Mathematics, Test anxiety, Mathematic scour seattitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı Bolu ili Gerede ilçesinde öğrenim gören 8. Sınıf öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumları ile sınav kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında öğrenim gören 284 öğrenci ile oluşturmaktadır. Araştırmada matematik dersine yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla Önal (2013) tarafından geliştirilen ''Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği'' ile Spielberg (1980) tarafından geliştirilen ve Öner (1990) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan“Sınav Kaygısı Envanteri”ölçeği kullanılmış olup verileri analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde t-testi, ANOVA ve Korelasyon Analizi gibi çıkarımsal istatistikler SPSS 20.0 programıyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ortaokul 8. Sınıf öğrencilerinin“Sınav Kaygısı”toplam puanı aritmetik ortalaması 2.29,“Kuruntu”alt boyutu için aritmetik ortalama 2.18,“Duyuşsallık”alt boyutu için aritmetik ortalaması ise 2,36 olarak hesaplanmıştır. Öğrencilerin sınav kaygısı ile cinsiyet arasındaki ilişkiye bakıldığında kız öğrencilerin lehine anlamlı fark görülmüştür. Öğrencilerin sınav kaygı düzeyleri ile ailenin gelir durumu, baba eğitim durumu, anne eğitim durumu ve matematik not ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğrencilerin“Matematik Tutum”toplam puanı aritmetik ortalaması 3.35,“ilgi”alt boyutu için aritmetik ortalaması 3.28,“Kaygı”alt boyutu aritmetik ortalaması 3.10,“Çalışma”alt boyutu aritmetik ortalaması 3.78,“Gereklilik”alt boyutu aritmetik ortalaması 3,81 olarak bulunmuştur. Öğrencilere uygulanan matematik dersine yönelik tutum ölçeğine göre, öğrencilerin cinsiyet, ailenin gelir durumu, baba eğitim durumu, anne eğitim durumu faktörleri açısından anlamlı bir fark belirlenmemiştir. Öğrencilerin matematik tutum ölçeğine göre, matematik dersi not ortalaması 85.0 ve üzerinde olan öğrencilerin diğer öğrenciler ile arasında anlamlı bir fark görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bakılarak değişimin bu kadar hızlı yaşandığı günümüzde öğrencilerin matematik tutum düzeyleri artırılmalı ve sınava dayalı eğitim sisteminde öğrencilerin kaygılarını azaltacakları alternatif değerlendirme yöntemlerin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relation ship between the attitude of 8th grade students, who were studying in Gerede district of Bolu province, towards mathematic scourse and their test anxiety levels. Correlational Survey model, one of the quantitative research methods, was used in thestudy. The sample of the study consisted of 284 students studying in public school saffiliated to the Ministry of National Education (MoNE) in the 2021-2022 academic year. In order to assess their attitudes towards mathematics course, the“Attitude Scale towards Mathematics”developed by Önal (2013) and the“Test Anxiety Inventory”developed by Spielberger (1980) and adapted to Turkish by Öner (1990) were used in the study and, the data were analyzed. In the analysis of the research data, inferential statistics such as t-test, ANOVA and Correlation Analysis were carried out with SPSS 20.0 statistical software program. According to the results of the study, it was calculated that the 8th grade students' arithmetic mean of the“Test Anxiety”total score was 2.29, the arithmetic mean of the“Worry”sub-dimension was 2.18, and the arithmetic mean of the“emotionality”sub-dimension was 2.36. Considering the relationship between students' test anxiety and gender, it was found that there was the significant difference in favor of the female students. There was no significant difference between the test anxiety levels of the students and the income status of the family, the paternal education status, the maternal education status and the mathematics grade point averages. It was found that the arithmetic mean of the students'“Mathematics Attitude”total score was 3.35, the arithmetic mean of the“Interest”sub-dimension was 3.28, the arithmetic mean of the“Anxiety”sub-dimension was 3.10, the arithmetic mean of the“Study”subdimension was 3.78, and the arithmetic mean of the“Necessity”sub-dimension was 3.81. According to the attitude scale towards the mathematics course, conducted to the students, it was determined that there was no significant difference in terms of the variables of the students' gender, thein come status of the family, paternal education status and maternal education status. According to the attitude scale towards mathematics, it was found that there was a significant difference between the students whose grade point average (GPA) in mathematics course was 85.0 and above, and the other students. Based on the results obtained from the study, students' mathematics attitude levels should be increased and alternativ eassessment methods should be developed to reduce students' anxiety in the exam-based education system.