Okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik davranışları ile öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between school principals' instructional relationship behaviours and teachers' level of individual innovativeness
  1. Tez No: 780392
  2. Yazar: SEDA ORHAN MÜMİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretimsel Liderlik, Bireysel Yenilikçilik, Öğretmen Algıları, Instructional Leadership, Individual Innovation, Teacher Perceptions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik davranışları ile öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemeyi hedefleyen bu çalışma, betimsel bir çalışma olup ilişkisel tarama modelinde, nicel araştırma modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini 2020- 2021 eğitim-öğretim yılında Zonguldak İli ve İlçelerinde bulunan resmî orta öğretim kurumlarında görev yapmakta olan 363 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak ''Öğretimsel Liderlik Ölçeği'' ve ''Bireysel Yenilikçilik Ölçeği'' kullanılmıştır. Orijinallerinde geçerlik güvenirlik yapısı mevcut olan her iki ölçek için yine bu çalışma ait geçerlik güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Çalışmada öncelikle normal dağılıma uygunluk testleri yapılmış ve parametre dışı testlerde iki grubun birbiri ile kıyaslarken Mann-Whitney U testi, ikiden fazla grup arasındaki farklılığı ölçerken de Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Öğretimsel liderlik ve bireysel yenilikçilik arasındaki ilişkinin incelenmesi için Spearman's rho Korelasyon Katsayılarına bakılmıştır. Araştırma bulgularına göre, okul yöneticileri yüksek oranda öğretimsel liderlik davranışları sergilemektedir ve bu düzey cinsiyet faktörüne göre erkek öğretmenlerin lehine olacak şekilde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Sonuçlara göre katılımcıların bireysel yenilikçilik düzeylerinin düşük ve kendilerinin ''sorgulayıcı'' kategoride yer aldıkları bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre bireysel yenilikçilik ve bireysel yenilikçiliğin bazı alt boyutlarında cinsiyet, yaş aralığı, eğitim düzeyi ve mesleki kıdem faktörlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu çalışmaya göre, yöneticilerin öğretimsel liderlik davranışları ile öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile arasında pozitif yönlü, anlamlı ancak zayıf bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to examine the relationship between the instructional leadership behaviors of school administrators and the level of individual innovativeness of teachers, is a descriptive study and was carried out in the correlational survey model, using a quantitative research model. The sample of the study consists of 363 teachers working in public secondary education institutions in Zonguldak Province and the districts of it in the 2020-2021 academic year.“Instructional Leadership Scale”and“Individual Innovation Scale”were used as data collection tools. Validity and reliability studies of this study were performed for both scales, which had a validity and reliability structure in their originals. In the study, conformity to normal distribution was examined and Mann-Whitney U test was used when comparing two groups with each other in non-parameter tests, and Kruskal Wallis test was used when measuring the difference among more than two groups. Spearman's rho Correlation Coefficients were examined to examine the relationship between instructional leadership and individual innovativeness. According to the research findings, the instructional leadership level of school administrators is high and this level shows a statistically significant difference in favor of male teachers according to the gender factor. According to the results, it was found that the individual innovativeness levels of the participants were low and they were categorized as interrogator. According to the research findings, it was observed that there were statistically significant differences in individual innovativeness and in some sub-dimensions of it according to gender, age range, education level and professional seniority factors. According to this study, it was concluded that there was a positive, significant but weak relationship between the instructional leadership behaviors of the administrators and the individual innovativeness levels of the teachers.