Kuşaklar bağlamında görev, ilişki ve değişim odaklı liderliğin örgütsel bağlılığa etkisi
The effects of stress and job satisfaction on career management: A research in banking sector
- Tez No: 780430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BEYZA BAYARÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Görev, İlişki ve Değişim Odaklı Liderlik, Kuşak Kavramı, Örgütsel Bağlılık, Bankacılık Sektörü
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada çalışanların Gary Yukl'in başlıca liderlik davranışı türlerinden Görev Odaklı Liderlik, İlişki Odaklı Liderlik ve Değişim Odaklı Liderlik özelliklerinin örgütsel bağlılığın 3 alt boyutu olan Duygusal-Devam ve Normatif Bağlılığı nasıl etkilediği kuşaklar bağlamında incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 3 büyük Bankanın Genel Müdürlük, Bölge Müdürlüğü ve Şubelerinde görev yapan kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 398 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışma memur, yetkili, uzman ve yöneticilerle gerçekleştirilmiş olup, ihtisas elemanları, hizmetli kadrosu ve özel güvenlik görevlileri çalışmaya dâhil edilmemiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, amaçlar doğrultusunda Jamovi programları kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle liderlik tarzı ve örgütsel bağlılık değişkenlerinin faktör yapısını X ve Y kuşakları için ayrı ayrı anlamak için keşfedici faktör analizleri yapılmıştır. Ardından Pearson korelasyon analizi yapılarak değişkenler arasındaki ikili ilişkiler incelenmiş, daha sonra bir dizi çoklu regresyon analizleri ile hipotezlerin testi gerçekleştirilmiştir. Son olarak, verilerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak adına demografik değişkenlerde ekseninde bağımsız örneklemler T-testi veya Kruskal-Wallis testleri kullanılarak gruplar arası ortalama farkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this paper, there is going to be an investigation in the context of generations how the employees' characteristics of Task-Oriented Leadership, Relationship-Oriented Leadership and Change-Oriented Leadership, which are the main leadership behavior types of Gary Yukl, affect the 3 sub-dimensions of organizational commitment, Emotional-Continuance and Normative Commitment.The paradigm of the research will be the employees of the Headquarters, Regional Directorate and Branches of the 3 big banks operating in the banking sector. The study was carried out with civil servants, officials, experts and managers, and specialist staff, servant staff and private security guards were not included in the study. The paradigm size of the study was calculated as 398 people, with a confidence level of 95%.