Değişen kamu düzeni, kamusal estetik ve Tokat ili örneği
Changing public order, public aesthetics, and the case of Tokat province
- Tez No: 953955
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişen Kamu Düzeni, Kamu Düzeninin Modern Unsurları, Estetik Kamu Düzeni, Kamusal Estetik, Yerel Estetik
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Kamu düzeni kavramı, klasik unsurlarının ötesine geçerek estetik, ahlak, insan ve hayvan onuru gibi modern öğeleri içerecek şekilde genişlemiştir. Bu dönüşüm içinde özellikle kamusal estetik, bireysel beğeninin ötesinde toplumsal refah, sürdürülebilirlik ve şehir planlamasının temel bir bileşeni olarak öne çıkmaktadır. Çalışma, kamusal estetiğin yönetişim ilkeleri çerçevesinde nasıl düzenlendiğini; mimari estetik komisyonları gibi teknik ve idari müdahale birimlerinin işlevini ile yapay zekâ ile dijital sistemlerin bu sürece entegrasyonunu incelemektedir. Estetik müdahalelerin kurumsallaştırılmasına yönelik önerilerin uygulamaya aktarılmasında yapısal ve hukuki engeller bulunmaktadır. Özellikle estetik kolluk faaliyetlerinde yetkinin hukuki niteliği ve sınırlarına dair belirsizlik, içtihat hukukunda sınırlı sayıda karara dayanılması ve mevcut uygulamaların yetersiz yasal temele sahip olması, idarenin takdir yetkisini genişletmekte ve keyfîliğe açık alanlar yaratmaktadır. Bu durum, estetik kamu düzenine yönelik müdahalelerin hukuki meşruiyetini sorgulanabilir hâle getirmektedir. Değişim ve gelişim gösteren kamu düzeninin modern unsurları arasında yer alan estetik unsuru ile merkezi ve mahalli idareler vasıtasıyla kamusal estetik düzenin tesis edilmesi, denetlenmesine yönelik yürütülmeyi hedefleyen estetik düzene yönelik idari kolluk faaliyetine odaklanmaktadır. Kamu düzeni kavramı, tarihsel olarak güvenlik, asayiş ve genel ahlak gibi klasik unsurlar üzerinden tanımlanmış olsa da, çağdaş toplumlarda bu kavram giderek daha karmaşık ve çok boyutlu bir hâle gelmiştir. Bu dönüşüm, kamu düzeninin yalnızca maddi dışsallık ile sınırlı olmayan aynı zamanda bireylerin yaşadığı çevreden duyusal, görsel ve psikolojik tatmin beklentilerini de içeren bir yapıya evrilmesine neden olmuştur. Bu bağlamda,“estetik”unsuru, modern kamu düzeni anlayışı içerisinde yeni bir kategori olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Çalışma, kamu düzeninin modernleşme süreciyle birlikte dönüşen yapısı içerisinde estetik unsurun teorik ve uygulamalı yerini çok boyutlu olarak tartışmayı amaçlamakta ve bu yönüyle literatürdeki önemli bir boşluğu gidermeyi hedeflemektedir. Estetik düzenlemelerin kamu otoritesi tarafından ne ölçüde kamu düzeni kapsamında değerlendirilebileceği, hangi hukuki ve yönetsel araçlarla sınırlandırılabileceği ya da teşvik edilebileceği gibi sorular, literatürde sınırlı biçimde ele alınmış olup, bu alandaki kavramsal çerçeve hâlen gelişim sürecindedir. Bu çerçevede çalışmanın temel amacı, kamu düzeninin modern boyutları içerisinde estetik unsurun kuramsal ve yönetsel düzlemde nasıl konumlandığını incelemektir. Bu amaca bağlı olarak, kamu estetiğine ilişkin düzenlemelerin hukuki dayanakları ve yönetsel yansımaları analiz edilmekte; özellikle mimari estetik komisyonlarının işlevselliği, karar alma süreçlerindeki konumu ve kamusal estetiğin sağlanmasına yönelik müdahalelerdeki belirleyici etkisi alt amaçlar doğrultusunda ele alınmaktadır. Katılımcı birimlerin estetik düzenlemelere verdikleri önem düzeyi; kamu hizmetlerinden algılanan memnuniyet, görev pozisyonu, eğitim düzeyi, estetik karar süreçlerinde hissedilen bütünsellik eksikliği ve modern estetik unsurlara ilişkin bilinirlik düzeyleri arasında anlamlı ilişki göstediği temel hipotezi ele alınmaktadır. ler göstermektedir Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış anket formu aracılığıyla toplanarak, nicel yöntem çözümleme teknikleriyle irdelenmiş, parametrik olmayan dağılım yapısı göstermesi nedeniyle betimsel istatistikler, Spearman korelasyon analizi Mann Whitney U Testi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, estetik düzenlemelere ilişkin algının yalnızca görsel beğeniyle sınırlı kalmadığını; yönetsel etkinlik, hizmet memnuniyeti ve katılımcılık gibi yönetişim temelli unsurlarla anlamlı biçimde ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Normatif estetik değerlendirmeler ile mimari estetik komisyonlarının işlevselliği arasındaki pozitif korelasyonlar, estetik alanının yönetsel bir bütünlük içinde ele alınması gerektiğini göstermektedir. Bütünsellik eksikliği ile katılım beklentisi arasındaki ilişki, karar süreçlerinde kapsayıcılık ihtiyacını vurgularken; teknik ve danışmanlık odaklı değişkenlerle kurulan bağlar, kurumsal rehberliğe duyulan ihtiyacı ön plana çıkarmaktadır. Demografik değişkenlerin sınırlı etkisi ise, estetik yönetişim algısının daha çok yapısal ve yönetsel faktörlerle belirlendiğine işaret etmektedir. Bu çerçevede, estetik düzenin yalnızca fiziksel çevreye ilişkin değil; aynı zamanda kamusal sorumluluk, kültürel süreklilik ve yönetişim ilkeleriyle iç içe geçmiş çok boyutlu bir olgu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın özgün katkısı, estetik kamu düzenini normatif, teknolojik ve yönetsel bileşenleriyle birlikte değerlendirerek kapsayıcı bir estetik düzen yönetişim modeli önermesidir. Çalışma, kamu düzeninin modern unsurlarından biri olan estetik unsurunun, salt teknik açıdan değerlendirilen müdahale alanı değil; aynı zamanda mimari ve kültürel sürekliliği gözeten, yönetişim anlayışıyla gelecek kuşaklara karşı sorumlu davranarak yapay zekâ destekli yeni tür denetim mekanizmalarıyla desteklenerek tesis edilen bir kamu düzeni unsuru olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of public order has expanded beyond its classical elements to include modern elements such as aesthetics, morality, and human and animal dignity. Within this transformation, public aesthetics in particular has emerged as a fundamental component of social welfare, sustainability, and urban planning, going beyond individual taste. This study examines how public aesthetics is regulated within the framework of governance principles; the function of technical and administrative intervention units such as architectural aesthetics commissions; and the integration of artificial intelligence and digital systems into this process. There are structural and legal obstacles to the implementation of recommendations for institutionalising aesthetic interventions. In particular, the legal nature and limits of authority in aesthetic policing activities, the limited number of decisions in case law, and the inadequate legal basis of current practices expand the discretion of the administration and create areas open to arbitrariness. This situation makes the legal legitimacy of interventions in the aesthetic public order questionable. Focusing on administrative policing activities aimed at establishing and supervising the aesthetic order through central and local administrations, this study examines the aesthetic element, which is among the modern elements of the changing and evolving public order. Although the concept of public order has historically been defined in terms of classical elements such as security, public order and general morality, this concept has become increasingly complex and multidimensional in contemporary societies. This transformation has led to the evolution of public order into a structure that is not limited to material externalities but also includes individuals' expectations of sensory, visual and psychological satisfaction from their environment. In this context, the 'aesthetic' element has begun to be considered as a new category within the modern understanding of public order. This study aims to discuss the theoretical and practical place of the aesthetic element within the changing structure of public order in line with the modernisation process and, in this respect, aims to fill an important gap in the literature. Questions such as the extent to which aesthetic regulations can be evaluated within the scope of public order by public authorities, and the legal and administrative tools that can be used to restrict or encourage them, have been addressed only to a limited extent in the literature, and the conceptual framework in this area is still evolving. Within this framework, the primary objective of this study is to examine how the aesthetic element is positioned in the theoretical and administrative dimensions of public order within its modern dimensions. In line with this objective, the legal basis and administrative implications of regulations related to public aesthetics are analysed; in particular, the functionality of architectural aesthetics commissions, their position in decision-making processes, and their decisive influence on interventions aimed at ensuring public aesthetics are addressed in line with the sub-objectives. The basic hypothesis that there is a meaningful relationship between the level of importance that participating units attach to aesthetic regulations; perceived satisfaction with public services, job position, education level, perceived lack of integrity in aesthetic decision-making processes, and awareness of modern aesthetic elements is examined. In the study, data were collected through semi-structured questionnaire forms and analysed using quantitative methods. Due to the non-parametric distribution structure, descriptive statistics, Spearman correlation analysis, and Mann Whitney U Test were used for analysis. The research findings reveal that perceptions of aesthetic arrangements are not limited to visual appeal but are significantly related to governance-based elements such as managerial effectiveness, service satisfaction, and participation. Positive correlations between normative aesthetic evaluations and the functionality of architectural aesthetic commissions indicate that the aesthetic domain should be addressed within a managerial framework. The relationship between the lack of integrity and participation expectations highlights the need for inclusivity in decision-making processes, while the connections established with technical and consultancy-oriented variables emphasise the need for institutional guidance. The limited impact of demographic variables indicates that the perception of aesthetic governance is determined more by structural and administrative factors. Within this framework, it has been concluded that aesthetic order is not only related to the physical environment but also a multidimensional phenomenon intertwined with public responsibility, cultural continuity, and governance principles. The original contribution of this study is to propose a comprehensive aesthetic order governance model by evaluating aesthetic public order in terms of its normative, technological, and administrative components. The study reveals that the aesthetic element, one of the modern elements of public order, is not merely an area of intervention evaluated from a technical perspective, but also an element of public order established by considering architectural and cultural continuity, acting responsibly towards future generations with a governance approach, and supported by new types of control mechanisms assisted by artificial intelligence.