İslami basında kadın imgesi
Image of women in the islamic press
  1. Tez No: 780443
  2. Yazar: ENES BALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Kadın, İslamcılık, Basın, Modernization, Women, Islamism, Press
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Türk modernleşmesi yaklaşık 300 yıldır devam eden bir sürece denk gelmektedir. Modernleşme sürecinde kadınların konumu da her dönem temel tartışma konularından birini oluşturmaktadır. Bu çalışma, Türk modernleşmesinde kadının konumu ve İslami basındaki sunumuna dair iki temel çerçeve üzerinden değerlendirilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı İslami basın yazarları tarafından kadının nasıl konumlandırıldığını tespit etmektir. Araştırmanın yöntemi İçerik Analizidir. Araştırmanın evreni Türkiye'deki İslami basın köşe yazarlarının kaleme aldığı yazıların tamamıdır. Amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak belirlenen beş İslami gazeteye ait on köşe yazarının 2013 yılı Eylül, Ekim ve Kasım ayları ile 2014 yılı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kaleme aldıkları yazılar, araştırmanın örneklemini teşkil etmektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre İslami basın yazarları, kadınların eş ve annelik gibi geleneksel rollerini olumlu ifadelerle sunarak pekiştirmektedir. Ayrıca kadınlar modernleşme karşısında direnç noktası olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda kadınlara modernleşme karşısında geleneksel değerleri gelecek nesillere aktarma misyonu yüklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish modernization coincides with a process that has been going on for about 300 years. The position of women in this modernization process also constitutes one of the main topics of discussion in every period. This study is evaluated through two basic frameworks regarding the position of women in Turkish modernization and their presentation in the Islamic press. In this context, the main purpose of the study is to determine how women are positioned by Islamic press writers. The method of the research is Content Analysis. The universe of the research is all of the articles written by Islamic press columnists in Turkey. The sample of there search is the articles written in September, October and November of 2013 and in July, August and September of 2014 by ten columnists working in five Islamic newspapers determined by using purposive sampling method. According to the results obtained in the research, Islamic press writers reinforce the traditional roles of women such as wife and mother by presenting them with positive expressions. In addition, women are considered as a point of resistance against modernization. In this context, women are charged with the mission of transferring traditional values to future generations in the face of modernization.