Üniversal bondingler içerisine katılan farklı MMP enzim inhibitörlerinin makaslama bağlanma dayanımı üzerine etkisi
The effect of different MMP enzyme inhibitors added in universal bondings on shear bond strength
- Tez No: 780577
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ÇETİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adezyon, Kolajen Matriks, Matriks Metalloproteinazlar, Üniversal Adeziv Sistemler, Adhesion, Collagen Matrix, Matrix Metalloproteinases, Universal Adhesive Systems
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüz diş hekimliğinde kompozit rezin restorasyonların klinik başarısını arttırmak için yapılan çalışmalar adeziv sistemlerdeki gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Güncel adeziv sistemlerdeki gelişmeler diş sert dokularına bağlanmanın iyileştirilmesini ve uygulama prosedürlerinin kolaylaştırılmasını amaçlamaktadır. Hibrid tabakanın yavaş hidrolizinden sorumlu olan matriks metalloproteinazların (MMP) inhibisyonu rezin-dentin ara yüzünde daha stabil bir bağlantı elde edilmesine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı üniversal bondinglere MMP inhibitörleri eklemenin, makaslama bağlanma dayanımı üzerine etkilerini incelemektir. Bu çalışmada toplam 150 adet çekilmiş, çürüksüz, daimî molar insan dişleri ve klinik pratiğinde kullanımı yaygın olan üç farklı üniversal bonding ajan (Single Bond Universal (SBU), 3M ESPE, ABD; Nova Compo-B PLUS (NCP), IMICRYL, TRY; All Bond Universal (ABU), BISCO, ABD) kullanıldı. Bonding ajanların her birine %0,5 konsantrasyonda dört farklı MMP enzim inhibitörü (Hesperidin, Riboflavin, Üzüm çekirdeği ekstresi (ÜÇE), Klorheksidin) eklenerek deneysel bondingler oluşturuldu. Çekilmiş dişler kontrol veya deney bondinglerini uygulamak üzere 15 gruba ayrıldı. Okluzal bölgedeki mine dokusunun uzaklaştırılması için dişler elmas diskler ile uzun eksenlerine dik şekilde kesildi. Düz dentin yüzeyleri elde etmek için dişlerin kesilen yüzeylerine su soğutması altında zımpara yapıldı. Her bonding ajan kendisi ile aynı markaya ait olan kompozit rezinler (Filtek TM Ultimate, 3M ESPE, ABD; Nova Compo-C, IMICRLY, TRY; AELITETM All-Purpose Body, BISCO, ABD) ile restore edildi ve çalışma grupları hazırladı. Gruplardaki örnekler 24 saat boyunca distile su içerisinde bekletildi. Bu sürenin sonunda örneklere üniversal bir test cihazında (Marestek, TÜRKİYE) 1 mm/dk kuvvetle makaslama bağlanma dayanımı testi uygulandı ve elde edilen veriler One Way Anova testi ile istatistiksel olarak analiz edildi. (P=0,05) Çalışmaya dahil edilen üniversal bondinglerin kontrol grupları arasında en yüksek makaslama bağlanma dayanımı SBU grubunda, en düşük makaslama bağlanma dayanımı ise ABU grubunda gözlendi. Tüm gruplar arasında en yüksek makaslama bağlanma dayanımı %0,5 riboflavin eklenmiş olan SBU deney grubunda, en düşük makaslama bağlanma dayanımı ise %0,5 hesperidin eklenmiş olan ABU deney grubunda gözlendi. Kontrol gruplarına kıyasla, SBU ile ABU gruplarına %0,5 konsantrasyonda riboflavin eklenmesinin. NCP grubuna ise ÜÇE eklenmesinin makaslama bağlanma dayanımı değerlerini sayısal olarak yükselttiği, diğer MMP inhibitörlerinin ise makaslama bağlanma dayanımı değerlerini sayısal olarak düşürdüğü gözlendi. Ancak makaslama bağlanma dayanımı testi sonucunda gözlenen bu değişikliklerin hiçbiri istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Üniversal bonding ajanlar içerisine %0,5 konsantrasyonda MMP inhibitörü eklenmesi makaslama bağlanma dayanımı üzerine negatif bir etki oluşturmadı.
Özet (Çeviri)
Studies to increase the clinical success of composite resin restorations in today's dentistry have brought about developments in adhesive systems. Recent developments in adhesive systems aim to improve bonding to dental hard tissues and facilitate application procedures. Inhibition of matrix metalloproteinases (MMP), which is responsible for the slow hydrolysis of the hybrid layer, contributes to a more stable bond at the resin-dentin interface. The aim of this study is to examine the effects of adding MMP inhibitors to universal adhesive systems on shear bond strength. In this study, a total of 150 extracted, caries-free, permanent molar human teeth and three different universal bonding agents widely used in clinical practice (Single Bond Universal (SBU), 3M ESPE, USA; Nova Compo-B PLUS (NCP), IMICRYL, TRY; All Bond Universal (ABU), BISCO, USA) was used. Experimental bondings were created by adding four different MMP enzyme inhibitors (Hesperidin, Riboflavin, Grape seed extract, Chlorhexidine) to each of the bonding agents at a concentration of 0.5%. Extracted teeth were divided into 15 groups to apply control or experimental bonding. In order to remove enamel tissue in the occlusal region, the teeth were cut with diamond discs perpendicular to their long axis. To obtain smooth dentin surfaces, the cut surfaces of the teeth were sanded under water cooling. Each bonding agent was restored with composite resins of the same brand (Filtek TM Ultimate, 3M ESPE, USA; Nova Compo-C, IMICRLY, TRY; AELITETM All-Purpose Body, BISCO, USA) and prepared working groups. The samples in the groups were kept in distilled water for 24 hours. At the end of this period, shear bond strength test with 1 mm/min force was applied to the samples in a universal testing device (Marestek, TURKEY) and the obtained data were statistically analyzed using the One Way Anova test. (P=0.05) Among the control groups of the universal adhesive systems included in the study, the highest bond strength was observed in the SBU group, and the lowest bond strength was observed in the ABU group. Among all groups, the highest binding strength was observed in the SBU experimental group with 0.5% riboflavin added, and the lowest binding strength was observed in the ABU experimental group with 0.5% hesperidin added. Compared to the control groups, it was observed that the addition of 0.5% riboflavin in the SBU and ABU groups and the addition of TCE in the NCP group increased the bond strength values numerically, while the other MMP inhibitors numerically decreased it. However, none of these changes, which were examined as a result of the bond strength test, were statistically significant. Addition of 0.5% MMP inhibitor into universal bonding agents did not have a negative effect on shear bond strength.