Omurgalıların Karaciğerlerinde endoparanit olarak yaşayan Fascila hepatica'nın (L.1758) ışık mikroskobu düzeyinde morfolojik ve histolojik incelenmesi
Morphological and Hystological Observation by Light Mycroscopy on Fasciola hepatica (L.1758) Living as Endoparasite in the Liver of Vertebrata
  1. Tez No: 78059
  2. Yazar: OSMAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİNER TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fasciola hepatica, hemotoksilen-eozin, trikrom, Mallory, Fasciola hepatica, hematoxylin-eosin, trichrome, Mallory. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Omurgalı hayvanların karaciğerinde parazit olarak yaşayan Fasciola hepatica (L. 1758) gelişmesi, ara konaklan, meydana getirdikleri hastalıklar ve tedavi yöntemleri gibi pek çok yönleriyle eskiden beri çalışılmıştır. Bu çalışmada parazitin morfolojik bir görüntüsü verilmiş, enine ve boyuna kesitleri alınarak histolojik yapısı incelenmiştir. Alınan bu ince kesitler boyanarak, dokuların mikroskobik yapılan ayrıntıları ile ortaya konmuştur. Üç farklı boyama metodu uygulanmıştır.Bu boyama metodları hematoksilen-eozin, trikrom ve Mallory'dir. Bu boyama metodları ile dokuların ayrıntıları belirgin farklarla ortaya çıkarılmıştır. Hematoksilenle nukleuslar mavi boyanırken trikrom nukleusla rı siyah boyamıştır. Mallory boyama metodu ise nukleusları kırmızı boyar.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Fasciola hepatica (L. 1758) which lives as parasite in the liver of the vertebrata was studied in ters of its development, host the malaises it causes and their treatment. In this study, a morphological vision of the parasite was given, and its histological structure was examined by taking its longitudinal and breadth-wise sections. The microscobic structures of the tissues were shown in detail by dying these thin sections. There different dying-methods were applied. These methods are hematoxylin-eosin, and mallory. Through these dying-methods, the details of the tissues were shown with specific differences. While nucleuses were dyed in blue with hematoxylin, trichrome dyed the nucleises in black. The Mallory dying method dyes the nucleuses in red.