Benign ve malign plevral efüzyon ayrımında total tiyol, native tiyol ve tiyol disülfit seviyelerinin etkisi
The effect of total thiol, native thiol and thiol disulfide levels in the differentiation of benign and malignant pleural effusion
  1. Tez No: 780626
  2. Yazar: MERAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Plevral efüzyon, total tiyol, native tiyol ve tiyol disülfit, Pleural effusion, total thiol, native thiol and thiol disulfide
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Plevral efüzyon (PE), birçok benign ve malign durumun neden olduğu plevral boşlukta sıvı birikmesidir. Kanser, pnömoni ve kalp yetmezliği gibi bazı yaygın hastalıkların çoğunda plevral efüzyon görülür. Benign ve malign plevral efüzyon tanısı için altın standart video yardımlı torakoskopik cerrahi ve plevral biyopsidir. Fakat bu, invaziv cerrahi bir prosedürdür. Benign ve malign olgulardaki plevral efüzyonun oksidan ve antioksidan denge yönünden incelenmesi tanıya katkı sağlayabilir. Bu çalışmada malign ve bening plevral efüzyonların ayrımı için serum ve plevral efüzyonu antioksidan denge yönünden incelemesi amaçlandı. Bu çalışmada hastalar benign (n=18) ve malign (n=32) plevral efüzyon tanısı almış olarak 2 gruba ayrıldı. Hastalardan eş zamanlı olarak plevral mayi ve serum örnekleri toplandı. Mayi ve serum örneklerinde oksidatif stres belirteci olan Toplam Tiyol (TT), Native Tiyol (NT) ve Tiyol Disülfit (D) Toplam Antioksidan Seviye (TAS), Toplam Oksidan seviye (TOS) , Oksidatif Stress İndeksi (OSİ) düzeyleri incelendi. Benign grubun serum TT (364,44±135,85 µmol/L) ve NT (169,94±63,25 µmol/L) düzeyleri, malign grup TT (459,45±221,26 µmol/L), NT (195,80±156,86 µmol/L) düzeylerine göre düşük ve benign grup D düzeyleri (97,25±44,42 µmol/L) malign grup D düzeylerine göre (131,82±81,89 µmol/L) yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değillerdi. Bununla birlikte benign grup PE mayi TT (385,96±189,56 µmol/L), NT (269,5±135,32 µmol/L), D (58,23±44,77 µmol/L) düzeyleri arasında, malign grup TT (372,96±174,79 µmol/L), NT (266,23±142,90 µmol/L), D (53,28±29,94 µmol/L) düzeylerine göre anlamlı bir fark yoktu. Benign grup ve malign grup serum TAS (1,59±0,18 mmol/L; 1,48±0,27 mmol/L, sırasıyla), TOS ( 2,77±1,67 µmol/L; 3,69±1,64 µmol/L, sırasıyla) ve OSİ ( 0,17±0,11; 0,26±0,13, sırasıyla) düzeyleri ve PE sıvısı TAS (1,82±0,37 mmol/L; 1,97±0,35 mmol/L, sırasıyla ), TOS (34,98±22,55 µmol/L; 33,89±24,02 µmol/L, sırasıyla) ve OSİ (2,01±1,51; 1,71±1,08 µmol/L, sırasıyla) düzeyleri arasında fark olmasına rağmen, bu farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak, benign ve malign gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulunmaması, ayırıcı tanıda bu parametrelerin kullanılmasının henüz uygun olmayacağı, fakat çalışmanın daha fazla sayıda örnek ve ilave parametrelerle tekrarlanmasında yarar olduğu kanaatindeydik.
Özet (Çeviri)
Pleural effusion (PE) is the accumulation of fluid in the pleural space caused by many benign and malignant conditions. Pleural effusion is seen in most common diseases such as cancer, pneumonia and heart failure. The gold standard for the diagnosis of benign and malignant pleural effusion is video-assisted thoracoscopic surgery and pleural biopsy. But this is an invasive surgical procedure. Examination of pleural effusion in benign and malignant cases in terms of oxidant and antioxidant balance may contribute to the diagnosis. In this study, it was aimed to examine serum and pleural effusions in terms of antioxidant balance in order to differentiate malignant and benign pleural effusions. In this study, patients were divided into 2 groups as benign (n=18) and malignant (n=32) pleural effusions. Pleural fluid and serum samples were collected simultaneously from the patients. Total Thiol (TT), Native Thiol (NT) and Thiol Disulfide (D), Total Antioxidant Level (TAS), Total Oxidant Level (TOS), Oxidative Stress Index (OSI) levels, which are oxidative stress markers, were examined in the fluid and serum samples. Serum TT (364.44±135.85 µmol/L) and NT (169.94±63.25 µmol/L) levels in the benign group were decreased as TT ( 459.45±221.26 µmol/L) and NT (195.80±156.86 µmol/L) levels in the malignant group and D (97.25±44.42 µmol/L) levels in the benign group were increased as D (131.82±81.89 µmol/L) levels in the malign group. However, there was no significant difference PE fluid TT (385.96±189.56 µmol/L), NT (269.5±135.32 µmol/L), D (58.23±44.77 µmol/L) levels in the benign group compared to TT (372.96±174.79 µmol/L), NT (266.23±142.90 µmol/L), D (53.28±29.94 µmol/L) levels in the malign group. There were no significant differences between benign group and malignant group serum TAS (1.59±0.18 mmol/L; 1.48±0.27 mmol/L, respectively), TOS (2.77±1.67 µmol/L; 3.69±1, 64 µmol/L, respectively) and OSI (0.17±0.11; 0.26±0.13, respectively) levels and PE fluid TAS (1.82±0.37 mmol/L; 1.97±0.35 mmol/ L, respectively), TOS (34.98±22.55 µmol/L; 33.89±24.02 µmol/L, respectively) and OSI (2.01±1.51; 1.71±1.08 µmol/L, respectively) levels. As a result, we thought that there is no statistical difference between benign and malignant groups, it would not be appropriate to use these parameters in differential diagnosis yet, but it would be beneficial to repeat the study with more samples and additional parameters.