Türkiye'de gençlerin siyasete ilgisi ve siyasete katılımı
The interest of youth in politics and their participation in politics in Turkey
  1. Tez No: 780625
  2. Yazar: BÜLEND ÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Siyasal İlgi, Gençlik, Türkiye, Political Participation, Political Interest, Youth, Türkiye
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Tüm dünyada Siyaset ve Gençlik konusu siyaset bilimi ve siyaset sosyolojisinin öncelikli araştırma konuları arasında yerini almıştır. Bunun da temel nedeni, gençlerin siyaset ile mesafe koydukları, siyasete katılıma çok istekli olmadıklarına ilişkin varsayımdır. Türkiye'de de durum pek farklı değildir. Gençlerin siyaset sahnesinden hızla çekilmesindeki faktörlerin başında siyasetçilerin gençlerin düşüncelerine fazla değer vermemeleri ve siyasal sistemin ve siyasetçilerin hem toplum hem de gençler nezdinde güvenlerini yitirmesi gelmektedir. Bunun yanı sıra teknolojik gelişmelerle birlikte değer yargılarının değişmesinin, hareketlilik ve siyasi katılım olanaklarının çeşitlenmesi de gençlerin siyasete mesafeli yaklaşmasında rol oynadığı görülmüştür. Ancak sosyal medyanın gelişmesi ve akıllı telefonların yayılması ile birlikte hem gençlerin siyasete bakışı hem seçmen ile siyasi parti ilişkilerini hem de gençlerin siyasal katılımları da dönüşmüştür. Gençler artık çevirim içi alanda daha aktiftir. Araştırmamız, gençlerin apolitik olmadıkların, aksine siyasetle yakından ilgilendiklerini göstermiştir. Ancak gençler mevcut siyasi yapıdan ve siyasi aktörlerden pek memnun değillerdir. Siyasi aktörlerin kendilerini dikkate almadığı, düşüncelerine değer vermediği ve karşılıklı bir ilişki yerine daha çok yönetmek isteği görüşündedir. Bu da gençleri siyasetten uzaklaştırdığı gibi yabancılaştırmaktadır da. Gençlerin siyasete ilgi ve siyasal katılımlarına yönelik son yıllarda çalışmaların sayısında gözle görülür bir artış olmuştur. Ancak mevcut çalışmalar, daha çok siyasal katılımın belli boyutlarını ele alıp incelemektedir. Bu açıdan bütüncül çalışmalara daha fazla ihtiyaç bulunmaktadır. Çünkü hem toplumun hem de gençlerin siyasal katılımlarını arttırıcı önlemler ve politikalara hiç olmadığı kadar ihtiyaç olduğu açıktır. Gençlerin fırsatımız olsa yurtdışına gideriz davranışını göstermeleri bunun açık göstergesidir. Ülkemizin geleceği açısından gençlerin siyasal alanda daha aktif rol alması, özgürce görüşlerini ifade edebilmeleri ve karar alma mekanizmalarına katılmalarının sağlanmasının gerekliliği önemlidir. Yapılan bu araştırma farklı bölgelerde uygulandığında farklı sonuçlarla karşılaşılması mümkün olabilir. Bu suretle literatüre bir katkı sağlayacağı düşüncesiyle gelecekte yapılacak çalışmaların bu kapsamda ele alınmasının söz konusu çalışmalar açısından yararlı olacağı; siyaset bilimi ve kamu yönetimi çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The issue of Politics and Youth has taken its place among the priority research topics of political science and political sociology all over the world. The main reason for this is the assumption that young people are distancing themselves from politics and are not very willing to participate in politics. The situation is not much different in Turkey either. One of the factors in the rapid withdrawal of young people from the political scene is that politicians do not value the opinions of young people too much and that the political system and politicians have lost their trust in both society and young people. In addition, it has been seen that the change of value judgments along with technological developments, the diversification of mobility and political participation opportunities also play a role in young people's approach to politics. However, with the development of social media and the spread of smartphones, both the young people's view of politics and their political party relations with voters and the political participation of young people have also transformed. Young people are now more active in the online space. This study has shown that young people are not apolitical, on the contrary, they are closely interested in politics. However, young people are not very satisfied with the current political structure and political actors. It is in the opinion that political actors do not consider themselves, do not value their opinions and want to govern more rather than a mutual relationship. This alienates young people from politics. There has been a significant increase in the number of studies aimed at the interest and political participation of young people in politics in recent years. However, current studies mostly address and examine certain dimensions of political participation. From this point of view, there is a greater need for holistic studies. Because measures and policies that increase the political participation of both society and young people are needed more than ever. The fact that young people show the behavior that we would go abroad if we had the opportunity is a clear indication of this. From the point of view of the future of our country, it is important that young people take a more active role in the political field, be able to express their opinions freely and participate in decision-making mechanisms. It may be possible to encounter different results when this research is applied in different regions. With the thought that it will contribute to the literature in this way, it is thought that considering the future studies in this context will be useful in terms of these studies; It is thought that it will contribute to the studies of political science and public administration.