Betonarme yapılarda onarım güçlendirme teknikleri ve çeşitli tekniklerle onarılıp güçlendirilen betonarme kirişlerin davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Repairing and strengthening techniques for reinforced concrete structures and comparative study of behavior of reinforced concrete beams repaired and strengthened by different techniques
- Tez No: 78066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme Yapı, Onarım-Güçlendirme Teknikleri, Betonarme Kiriş, Güçlendirme, Onarım, Davranış, Karşılaştırmalı İnceleme, Reinforced Concrete Structure, Repairing and Strengthening Techniques, Reinforced Concrete Beam, Strengthening, Repairing, Comparative Study. VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Yapılan yada yapı elemanlarını ekonomik ömürleri boyunca maruz kalacakları etkilere karşı belirli bir emniyete sahip olarak, kullanılır kalacak şekilde projelendirmek, inşa etmek ve projesinde öngörülen biçimde kullanmak gerekmektedir. Şüphesiz ki yapıların söz konusu bu özelliklere sahip olabilmesi projelendirilmelerinde kullanılan hesap yöntemlerine, inşaatlarında gösterilen denetimin özenine ve kullanım aşamasındaki dikkate bağlı olmaktadır. Bu aşamaların birinde yada birden fazlasında yapılan hatalar yapılarda hasarların oluşabilmesine yol açmaktadır. Hasarlı yapılar üzerinde onarım yada güçlendirme tekniklerinin uygulanması sözkonusu olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı betonarme yapılarda onarım-güçlendirme tekniklerinin incelenmesi, çeşitli tekniklerle güçlendirilmiş ve onarılıp güçlendirilmiş betonarme kiriş davranışlarının hem güçlendirilmiş ve onarılıp güçlendirilmiş kiriş sonuçlarının bir döküm olarak üretilen karşılaştırma kirişlerininkiyle hem de kullanılan tekniklerin sonuçlarının kendi aralarında karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu inceleme yük taşıma kapasitesi, yerdeğiştirme, süneklik, rijitlik değişimi ve enerji yutma kapasiteleri olarak ayrı ayrı gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla birinci bölümde yapılarda hasarlar ve oluşma nedenleri, onaran ve güçlendirme teknikleri hakkında genel bilgiler verilmektedir, ikinci bölümde çalışmanın amacı doğrultusunda üretilen kirişlerde kullanılan malzemelerin ve kirişlerin kendi özelikleri ile üretimleri verilmektedir. Üçüncü bölümde çalışmada dikkate alınan kirişlerden elde edilen bulgular grafikler ve çizelgeler halinde verilerek irdelenmektedir. Dördüncü bölümde çalışmanın tümünden çıkartılabilen bazı sonuçlar ve öneriler verilmekte, bu bölümü kaynaklar listesiyle iki ek bölüm izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, bu çalışmada incelenilen özelikler bakımından, yapılan onaran ve güçlendirmenin başardı olduğunu, güçlendirme ve onarım-güçlendirmede kullanılan tekniklerin uygulamada kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It is necessary to design and build reinforced concrete structures to have a required safety for the effects they are subjected to and to use them as intended in their designs. Indeed, having structures with above characteristics depends on the methods used in their designs, on the control done in their constructions, and on the care during their uses. Faults made in one or more of these steps can cause the damages in the structures. Therefore, structures with damages need to be repaired and/or strengthened. The purpose of this study is to investigate repairing and strengthening techniques for reinforced concrete structures and to compare the behaviors of beams repaired and strengthened by different techniques with the behaviors of monolithic beams. The results of the techniques used in the repairing and strengthening are also compared These comparisons are made separately for the load carrying capacity, displacement, ductility, rigidity change and energy dissipation capacity. For this purpose, in the first chapter, general information about damages, causes of damages, repairing and strengthening techniques are given. In the second chapter, properties of materials and beam used in this study are presented. In the third chapter, the results obtained from the beam experiments are presented in graphical and tabular form, and then discussed. In the fourth chapter, the conclusions drawn from the results and some recommendations for future studies are given. This chapter is followed by a list of references and two appendices. It is concluded that repairing and strengthening made in this study became successful and that the repairing and strengthening techniques considered can be used in the building industry.