Doğu Karadenizdeki gırgır teknelerinin 1996-1997 ve 1997-1998 sezonları için ekonomik değerlendirilmesi
Economic feasibility of purse shine fishing vessels during 1996-1997 and 1997-1998 fishing seasons in East Black Sea
  1. Tez No: 78065
  2. Yazar: NECATİ GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Kopma Mukavemeti, Uzayabilme Kabiliyeti, Batma Hızı, Spesifik Ağırlık, Hesaplama Faktörü, Fizibilite Faktörü, Yatırımın Geri Dönüş Yüzdesi. V
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Bu çalışmada Doğu Karadeniz'deki balıkçı teknelerinin dizayn özellikleri verilerek, 1996-1997 ve 1997-1998 sezon sonu verileri incelenmiş farklı dizayndaki teknelerin ekonomikliğinin nasıl değiştiği tekneler ve sezonlar arasında karşılaştırma yapılmak suretiyle bir ekonomik değerlendirme amaçlanmıştır. Türkiye balık üretiminin yaklaşık %80'ini karşılayan Karadeniz'de balığın en fazla yakalandığı avcılık yöntemi olan gırgır için gereken ağ malzemesinin, yüksek batma hızına, yüksek kopma mukavemetine, su akışına karşı düşük dirence ve düşük maliyete sahip olması istenir. Bu sebeple yüksek yoğunluklu ince ve sağlam iplikli ağlar tercih edilir. Bant (bocilik) ve kenar kısımlar hariç diğer kısımlar direnci azaltmak için düğümsüz ağlardan yapılabilir. Hesaplama sonuçlarına bakıldığında, küçük teknelerin, bazı sezonlarda Ege ve Akdeniz'e giden büyük teknelere göre 1996-1997 verileri dikkate alındığında daha karlı oldukları gözükmektedir. 1997-1998 sezon sonu verilerine göre ise Karadeniz'de hamsinin az olması sebebiyle farklı bölgelere gidip avcılık yapan büyük tekneler daha karlı görünmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, an economical analysis was made about purse seine, which is widely used in the East Black Sea. The Black Sea has a share of 80% fish catching in Turkey. The purse seine nets are commonly used in Black Sea for fishing. It must have high sinking speed, high specific gravity, high breaking strength and low resistant to water flow. Therefore, thin and strong fish net fibres, which have high specific gravity are preferable. Knot-less nets can be used in same parts of purse sine except bant and side parts to decrease resistant to water flow. According to the date collected in the fishing seasons of 1 996- 1 997 smaller vessels are more profitable than bigger ones which use two fishing nets on board when they fished in the Mediterranean and the Aegean Sea. However, in 1997-1998 bigger vessels in the same places were found to be more rantable than the others. KeyWords: Breaking Strength, Elongation, Sinking Speed, Specific Gravity, Scaling Factor, Feasibility Factor, Percent Return on Investment. VI