Polikistik over sendromunda angiopoietin like protein-3 (ANGPTL-3) düzeyi ve klinik, biyokimyasal ve hormonal parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the correlati̇on between angiopoietinlike protein-3 (ANGPTL-3) level and clinical, biochemicaland hormonal parameters in polycystic over syndrome
  1. Tez No: 780666
  2. Yazar: ÖZGENUR AYVAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZGEN, DOÇ. DR. ÖZLEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Angiopoietin like protein-3, Polikistik Over Sendromu, Hiperandrojenemi, Angiopoietin like protein-3, Polycystic Ovary Syndrome, Hyperandrogenemia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: PKOS'da serum ANGPTL-3 düzeyleri ile klinik, biyokimyasal ve hormonal parametreler arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmak, bu parametreler ve ANGPTL-3 ile hiperandrojenik ve androjenik olmayan PKOS fenotiplerindeki farklılıkları ortaya koymak çalışmanın temel amacı olarak belirlendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Aralık 2021–Temmuz 2022 tarihleri arasında S.B.Ü. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği jinekoloji polikliniklerine başvuran; 18 – 35 yaş arasındaki kadınlardan, Rotterdam kriterlerini karşılamasına göre tanı koyulan 50 PKOS hastası ve kontrol grubu 45 olgu olmak üzere toplam 95 olgu dahil edildi. Hasta grubu da kendi içerisinde biyokimyasal ya da klinik hiperandrojenizm kriterlerini karşılayıp karşılamamasına göre 2 gruba ayrılarak; her iki grupta da 25'er hasta olacak şekilde toplam 50 hasta toplandı. Çalışma tek merkezli ve kontrollü prospektif olarak planlandı. Her iki gruptaki olguların klinik, demografik ve laboratuar bulguları kaydedildi. Serum ANGPTL-3 düzeyleri ELISA kiti ile ng/ml biriminde ölçüldü. ANGPTL-3 düzeyinin; PKOS olan ve olmayanlarda değeri ve PKOS olan hastalarda da klinik,dermografik ve laboratuvar farklarına göre değişimi incelendi. Bulgular: Yaptığımız çalışmada ANGPTL-3'ün PKOS ön tanısı için kesme değeri % 84,0 duyarlılık ve %57,8 özgüllük ile 29,46 ng/ml olarak bulundu. ANGPTL-3 değeri 29,46 ng/ml 'nin üstünde olan hastaların PKOS tanısına sahip olma olasılığı bu kesme değerin altındaki hastalara göre 7,2 kat daha fazla saptadık (OR=7,2 (2,8-18,8)). Oluşan bu risk artışının ANGPTL-3 değerinin PKOS androjen negatif grupta kontrol grubundan daha yüksek; [(38,9±9,0) vs (30,6±11,2) ng/ml] ve benzer şekilde ANGPTL-3 değerinin PKOS androjen pozitif grupta, sağlıklı kontrolden istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek çıkmasına bağlı olduğunu saptadık [(42,6±14,5 ) vs (30,6±11,2) ng/ml]. PKOS androjen negatif (-) ve androjen pozitif (+) subgruplar arasında ANGPTL-3'ün serum değeri açısından istatistiksel anlamlı bir fark bulamasak da, androjen pozitif (+) subgrupda çok daha yüksek sayısal değerde saptadık (sırasıyla 42,6±14,5 vs 38,9±9,0) ng/ml) Aynı zamanda çalışmamızda; ANGPTL-3'ün öngörücü rolü yanında yaş, açlık insulin, HOMA-IR, Testosteron, androstenedione ve M-FGS eklenerek yaptığımız modelleme analizinde PKOS tanısında risk faktörleri ANGPTL-3 >29,46ng/ml ve M-FGS>5,50 olması olarak saptadık. PKOS hastalarında anlamlı yüksek ANGPTL-3 değeri ile birlikte, koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü oluşturan HDL-C değerini de düşük saptadık. Çalışmamızda Androjen negatif (-) ve VKİ < 25 kg/m2 olan PKOS hastalarında ise ANGPTL-3 değeri ile LDL değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmıştır (sırasıyla r=0,537 ve p=0,032). ANGPTL-3, AKŞ, Açlık insülin düzeyi, HOMA- IR, LH, Total testosteron, DHEA-S , M-FGS, 17-OH progesteron düzeyi istatistiksel olarak PKOS grupta anlamlı olarak yüksek saptadık. Proinflamatuar belirteçler olan CRP ve Prokalsitonin açısından PKOS ve sağlıklı kontrol grubu arasında ise istatistiksel anlamlı fark oluşmadı. Sonuç: ANGPTL-3 düzeylerinin PKOS'lu kişilerde, PKOS olmayanlara kıyasla yükseldiğini ve artmış insülin rezistansı, dislipidemi ve hiperandrojenemi derecesi ile açık bir ilişki olduğunu gösterdik. ANGPTL-3 seviyeleri, kısmen açlık insülin seviyeleri ve HOMA-IR dahil olmak üzere insülin direnci ile ilgili parametrelerle ilişkisi yoluyla PKOS patogenezi ile ilişkili olabilir. ANGPTL-3 molekülünün patofizyolojisi ve etkilerinin aydınlatılması ile, PKOS gibi hastalıkların tanı,teşhis ve tedavisinde yol gösteri olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main aim of the study was to investigate whether there is a relationship between serum ANGPTL-3 levels and clinical, biochemical and hormonal parameters in PCOS, and to reveal the differences in these parameters and ANGPTL-3 and hyperandrogenic and non-androgenic PCOS phenotypes. Material and methods: Our study was conducted between December 2021 and July 2022 at S.B.Ü. Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic, gynecology outpatient clinics; A total of 95 cases, 50 of whom were diagnosed with PCOS according to meeting the Rotterdam criteria, and 45 cases in the control group, were included among women between the ages of 18 and 35. The patient group is divided into 2 groups according to whether they meet the criteria for biochemical or clinical hyperandrogenism; A total of 50 patients were recruited, with 25 patients in each group. The study was planned as a single-center and controlled prospective study. Clinical, demographic and laboratory findings of the cases in both groups were recorded. Serum ANGPTL-3 levels were measured in ng/ml with ELISA kit. ANGPTL-3 level; Its value in patients with and without PCOS and its change in patients with PCOS according to clinical, dermographic and laboratory differences were examined. Results: In our study, the cut-off value of ANGPTL-3 for the pre-diagnosis of PCOS was found to be 29.46 ng/ml, with a sensitivity of 84.0% and a specificity of 57.8%. We found that patients with ANGPTL-3 value above 29.46 ng/ml were 7.2 times more likely to have a diagnosis of PCOS than patients below this cut-off value (OR=7.2 (2.8-18.8)). The ANGPTL-3 value of this increased risk was higher in the PCOS androgen negative group than in the control group; [(38.9±9.0) vs (30.6±11.2) ng/ml] and similarly, we found that ANGPTL-3 value was statistically significantly higher in the PCOS androgen positive group than in the healthy control [(42) .6±14.5 ) vs (30.6±11.2) ng/ml]. We could not find a statistically significant difference between the androgen negative (-) and androgen positive (+) subgroups of PCOS in terms of serum value of ANGPTL-3. We found the molecule with a much higher numerical value in the androgen positive (+) subgroup (42.6±14.5 vs 38.9±9.0, respectively) ng/ml. In addition to the predictive role of ANGPTL-3, in the modeling analysis we performed by adding age, fasting insulin, HOMA-IR, testosterone, androstenedione and M-FGS, we determined risk factors as ANGPTL-3 >29.46ng/ml and M-FGS>5.5 in the diagnosis of PCOS. We found a significantly higher ANGPTL-3 value in PCOS patients, as well as a low HDL-C value, which is a risk factor for coronary heart disease. In our study, a statistically significant correlation was found between ANGPTL-3 value and LDL values in PCOS patients with Androgen negative (-) and BMI < 25 kg/m2 (r=0.537 and p=0.032, respectively). ANGPTL-3, FGS, Fasting insulin level, HOMA-IR, LH, Total testosterone, DHEA-S , M-FGS, 17-OH progesterone levels were found to be statistically significantly higher in the PCOS group. There was no statistically significant difference between PCOS and healthy control groups in terms of CRP and Procalcitonin, which are proinflammatory markers. Conclusion: We show that ANGPTL-3 levels are elevated in people with PCOS compared with those without PCOS, and there is a clear association with increased degree of insulin resistance, dyslipidemia, and hyperandrogenemia. ANGPTL-3 levels may be associated with PCOS pathogenesis, in part through its association with parameters related to insulin resistance, including fasting insulin levels and HOMA-IR. With the elucidation of the pathophysiology and effects of ANGPTL-3 molecule, it can be used as a guide in the diagnosis, diagnosis and treatment of diseases such as PCOS.