Polikistik over sendromunda uterus ve over kan akımı karakteristiklerinin renkli doppler ile değerlendirilmesi
Transabdominal color doppler determination of the ovarian and uterine blood flow characteristics in polycystic ovary disease
- Tez No: 59827
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KÖKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over, renkli doppler, ovaryan ve uterin kan akımı. IV, Polycystic ovary, color Doppler, ovarian and uterine blood flow
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmamızın amacı; PCOS'li ve spontan ovulatuar sikluslu hastaları karşılaştırarak, bu hastalardaki uterus ve over kan akımı karakteristiklerini ortaya çıkarmaktı. Çalışmaya alınan olguların 30' u PCOS'lu, 30'u da spontan ovulatuar sikluslu olan hastalardan oluşmaktaydı. Ovaryal morfoloji, ovaryal kan damarlarının görüntülenme oranları, uterin ve ovaryan arterierdeki kan akımı parametrelerinin (rezistans indeksi, pulsatilite indeksi, maksimum peak hızı) tespitinde transabdominal renkli doppler ultrasongorafiyi kullandık. Bu parametrelerle serum hormon seviyeleri arasındaki bir ilişkinin olup Olmadığı değerlendirildi. PCOK'kı hastalar artmış stromal vaskülarite, artmış kan akım hızı ve serum LH seviyeleri arasında pozitif bir korelasyon ve daha düşük RI ve Pl değerleri şeklinde tipik vasküler patern gösterdi. Buna karşılık uterin arterler belirgin bir şekilde artmış RI ve Pl değerleri gösterdiler. PCOS'lu hastalarda gözlediğimiz spesifik intraovaryan ve uterin vasküler paternler, konvansiyonel endokrinolojik ve ultrasongrafik diagnostik metodlara ek veriler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In this study it is tried to determine blood flow characteristics of ovarian and uterine arteries in patients with endocrinological^ and clinically confirrrar? polycystic ovary disease (PCOD) in comparison with blood flow parameters observed in patients in spontaneous ovulatory cycles. Thirty patients with confirmed PCOD and 30 control patients in various phases of spontaneous menstrual cycles are investigated in our study. Using transabdominal Doppler sonography to determine ovarian morphology, ovarian blood vessel visualization rates, and ovarian and uterine arteries blood flow parameters (ressitance index, pulsatility index, and maximal peak velocity). These parameters were correlated with serum hormone levels. Polycycstic ovaries showed typical vascular pattern: increased stromal vascularity, a positive correlation between increased blood velocities and serum LH levels, and a trend toward lower resistance index and pulsatility index values, whereas uterine arteries revealed significantly increased resistance index and pulsatility index values. The observed specific intraovarian and uterine vascular pattern ind PCOD patients may provide additional data for conventional endocrinological and ultrasonic diagnostic methods for PCOD.