Kaosun sayısal haberleşme sistemlerine uygulamaları
Application of chaos in digital communication systems
  1. Tez No: 78077
  2. Yazar: MESUT KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaos, Senkronizasyon, Kaydırmalı Anahtarlama, Modülasyon, Chaos. Synchronization, Shift Keying, Modulation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bazı kaotik sistemlerin kendi kendini senkronize edebilme özelliği bilinmektedir. Benzer yapıdaki iki kaotik sistem uygun şartlar altında, biri diğerini sürecek olursa, bu iki sistem ayni davranışı gösterecektir. Kaotik davranışın önceden tahmin edilemeyen ve gürültüye benzer yapısından dolayı, senkronizasyon özelliği kullanılarak gizli haberleşme yapılmasında geniş bir uygulama alanı bulmuştur. Bu tezde, kaotik sistemlerin senkronizasyon özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiş ve kaosun sayısal haberleşme sistemlerine uygulanması için bazı yöntemler sunulmuştur. Bu yöntemlerin genel teorileri geniş bir biçimde verilmiştir. Bu yeni yöntemlerle birlikte karşılaştırma yapmak için mevcut kaotik sayısal haberleşme uygulamalarından bazıları da bilgisayar benzetimiyle incelenmiştir. Çalışmalar yaygın olarak bilinen kaotik Lorenz sistemi esas alınarak yapılmıştır. Fakat oluşturulan yapılar Lorenz sistemiyle sınırlı değildir. Ayrıca bu çalışmada, yöntemler bilgisayar simulasyonuyla farklı gürültü seviyelerinde karşılaştırılmıştır. Sonuçta öne sürülen yöntemlerin mevcut yöntemlerden teorik olarak daha iyi performans gösterdiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Applications of Chaos in Digital Communication Systems It is well known that some chaotic systems have self synchronization property. Two similar chaotic systems will show the same behaviour, if one is driven by the other under some conditions. Chaotic systems has found a wide range of applications, especially on secret communication, due to fact that they have noise like unpredictable behaviour. In this thesis, the self synchronization property of chaotic systems has been examined in detail and some methods to use the chaotic systems in communication have been introduced. New methods and conventional methods have been simulated and analyzed to make a comparison. The work has been done using Lorenz chaotic systems, however it is applicable to all other chaotic systems. In addition, the methods have been compared using computer simulation in different noise levels. It has been found that new method outperforms the conventional methods proposed so far.