Antenlerde ortak empedansın moment metodu ile hesaplanması
The Calculation of the Mutual Impedance in the Antennas by Moment Method
  1. Tez No: 78078
  2. Yazar: TOLGA KUKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dipol Anten, Moment Metodu, Akım Dağılımı, Giriş Empedansı, Ortak Empedans, Dipole Antenna, Moment Method, Current Distribution, Input Impedance, Mutual Impedance
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Silindirik dipol antenlerde giriş empedansı ve akım dağılımları hesaplamalarının yanısıra ortak empedansın bulunması içinde Hallen'in ve Pocklington'un integral denklemlerinden yararlanılmaktadır. Bu hesaplamaların, analitik metodlarla çözümü çok uzun ve doğruluk derecesi azdır. Daha güvenilir, pratik ve doğruluk derecesi yüksek olan sayısal metodlar ki, bunlardan biri moment metodudur, kullanılmaya başlanmıştır. Ele alman silindirik dipol anten için integral denklemleri çıkarılmış, bu denklemleri bilgisayar ile çözüme ulaştıracak denklem takımlarını oluşturan en iyi metodun moment metodu olduğu görülmüştür. Bu çalışmada; King'in ifadelerinden yararlanılarak, silindirik dipol anten üzerindeki akım dağılımı, ortak empedansları, değişik anten uzunlukları ve yarıçapları ile uygulanan sinüzoidal parça sayısına bağlı olarak incelenmiştir. Anten ortak empedansı antenlerin farklı yerleşim koordinaatlarına göre ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlar, önceden bulunmuş bazı sonuçlar ile karşılaştırılarak, bunlar ile uyum içinde oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In the cylindrical antennas, for both the calculation of input impedance and current distribution and the calculation of mutual impedance Hallen's and Pocklington's integral equations are used. The solutions of these calculations by analytic methods are very long and not very reliable. The numerical methods. Which are more accurate, more pratical and more reliable, are begun to be used. One of these numerical methods is moment method. Integral equations are derived for the considered cylindrical dipol antennas in question. It has been seen that the best method forming equation sets to bring to the solution these equations is the moment method. In this study; uses from expressions of King, the current distribution on the cylindrical dipole antenna, mutual impedance of the antenna have been studied according to the different antenna length and diameter, the number of sinusoidal parts applied. The mutual impedance of the antenna has been studied according to the different location coordinates. By comparing the results obtained with those found formally, they have been observed that these results are matching with them.