Dalga sapmasının sayısal yöntemle belirlenmesi
Determining of wave refraction by a numerical method
- Tez No: 78079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalga Mekaniği, Dalga Sapması, Dalga Sığlaşması, Dalga Kırılması, Sayısal Model, Wave Refraction, Wave Mechanics, Water Wave, Wave Shoaling, Wave Breaking, Numerical Model
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Kıyı bölgesinin anlaşılabilmesi, düzenlenebilmesi ve bu bölgeden faydalanılabilmesi, dalga mekaniğinin belirlenmesiyle mümkündür. Bu bölgede son derece düzensiz olan dalga hareketini belirlemek oldukça güçtür. Özellikle, düzensiz topografyalar üzerinde dalga sapmasını belirlemek çok kompleks bir problemdir. Bu çalışmada, dalga sapmasını belirleyen diferansiyel denklemler sayısal olarak çözülmüş, dalga sığlaşması ve kırılması da dikkate alınarak dalga ortogonalinin yörüngesini, dalga yüksekliğini ve açısını belirleyen bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Çalışma altı bölüm ve eklerden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde dalga mekaniği hakkında genel bilgiler ve literatür çalışmaları verilmiştir. İkinci bölümde dalga sapması konusundaki sayısal çalışmalar ve yapılan bilgisayar programı hakkında bilgiler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, sayısal modelin düzenli ve düzensiz topografyalara uygulanmasıyla, düzenli topografyalar için Snell Kanunundan, düzensiz topografyalar içinse grafik yöntemlerden elde edilen sonuçlar çizelge ve şekillerle verilmiştir. Dördüncü bölümde, bilgisayar programından elde edilen sonuçlarla, Snell Kanunu ve grafik yöntemlerden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve irdelenmiştir. Beşinci bölümde çalışmadan elde edilen sonuçlar verilmiştir. Altıncı bölümde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It is necessary to determine the wave mechanics in the coastal zone in order to understand and utilize this area. It is very difficult, however, to determine wave mechanism in this irregular zone. Especially, wave refraction over such irregular topographies is a very complicated process. In this study, differential equations governing wave refraction of regular waves are numerically solved and a computer programme which determine orthogonal, height and angle of refracted waves is developed. Wave shoaling and breaking are also taken into consideration in the programme. The study comprises six chapters and appendices. In the first chapter, general knowledge about wave mechanics and related literature review are given. In the second chapter, numerical studies on wave refraction are introduced and a computer programme to solve the governing equations is developed. In the thirty chapter, the developed model is applied to both regular and irregular topographies. The result are presented together with a result of Snell law for regular bottoms and with a result of graphical methods for irregular bottoms. In the fourth chapter, the results obtained from the numerical model are compared with those of Snell law and graphical methods. In the fifty chapter, conclusion of this study are presented. In the sixty chapter, recommendations are given.