Kırsal yerleşmelerde dış mekan organizasyonu. Artvin ili köyleri
Dwellings' outer organizations of rural settlement villages of artvin province
- Tez No: 78080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal yerleşmeler. Kırsal mimari, Geleneksel mimari, Rural dewellings, Rural architecture, Traditional architecture
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Değişen teknoloji ve ekonomik şartlar ile beraber birbirine benzer ve kargaşaya dönüşen kentler oluşmaktadır, bütün bunlar karşısında tüm mekanları insanlara dönük, yerel kültürünü kaybetmemiş, doğa ile uyum içerisindeki kırsal yerleşmeler gündeme gelmektedir. Çalışmanın amacı Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin İli iç kısmındaki kırsal yerleşmelerde konut yakın çevresini veren fiziksel ölçütler yardımı ile bölgedeki mimari yapıyı oluşturan elemanların kendi içindeki çeşitliliğini, yöre içerisindeki dağılımını; doğal çevre ve kültür etkenleri altındaki farklılıklarını araştırmaktır. Çalışmanın ilk bölümünü araştırma alanı ve bu alan içerisinde örnek köy yerleşmelerinin seçimini içeren çalışmalar oluşturmaktadır, daha sonraki bölümde köylerde röleve ve görüşmelerle tespit çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki bölümde elde edilen veriler ışığında bölgenin yeni kullanım olanaklarının değerlendirilmesi tartışılmış ve bu yönde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Together with the changing technology and economic conditions, urban areas are becoming more and more similar and chaotic. Consequently, rural dwellings are gaining importance and attracting attention, which is attributable to their authenticity, naturalness, and peacerullness. This study deals with the structures of their rural dwellings in inland towns of Artvin, an Eastern Black Sea Region province. More specifically, research is directed to examine, by the physical criteria on the charecteristics of near-abode enviroment, The variety and location of the elements of the architectural structure in each locality. Also, comparisons are made regarding the differences between the general architectural structures of the three localities. First part of this study comprises the determination of study area and sample village dwellings. Next part includes the surveys and interviews conducted in villages and then evaluations as for the possibilities of new uses of the region.