Obez kişilerde egzersiz öncesi ve egzersiz sonrası TAS (total antioksidan düzeyleri) ve TOS (total oksidan düzeyleri) düzeylerinin araştırılması
Investigation of TAS (total antioxidant levels) and TOS (total oxidant levels) levels before and after exercise in obese persons
- Tez No: 780805
- Danışmanlar: PROF. DR. EBUBEKİR BAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, egzersiz, obezite, oksidan, oksidatif, stres, Antioxidant, exercise, obesity, oxidant, oxidative, stress
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Obezite, birçok patolojinin gelişimi ile ilgili bir metabolik bozukluk olan oksidatif stres ile doğrudan ilişkilidir. Bu tez çalışması obez kişilerde egzersizin serum TAS (total antioksidan status) ve TOS (total oksidan status) düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya, Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Merkezi'ne başvuru yapan ve düzenli takipleri yapılan 45 obez hasta dahil edilmiştir (45 ± 0.8 yıl; 5E/40K). Bu çalışmada, hastaların egzersiz öncesi ve egzersiz sonrası toplanan venöz kanlarından elde edilen serumlarında TAS (Total Antioksidan Status) ve TOS (Total Oksidan Status) seviyeleri ölçülmüştür. Bulgular: Obez hastalarda, egzersiz sonrası ortalama % kilo kaybı 8.61 ± 2.33 kg olarak hesaplanmıştır. Obez hastalarda egzersiz öncesi ve sonrası TAS düzeyleri sırasıyla 1.38 ± 0,73 mmol/L ve 1.19 ± 0.49 mmol/L'dir. Egzersiz sonrasında TAS seviyesinde hafif bir düşüklük görülmekle beraber bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p = 0.266). Obez hastalarda egzersiz öncesi ve sonrası TOS düzeyleri sırasıyla 4.36 ± 1.57 µmol/L ve 5.50 ± 2.52 µmol/L'dir. Egzersiz sonrasında TOS seviyelerinde bir artış görülmüştür (p=0.041). TOS değerinin TAS değerine bölünmesi ile elde edilen ve oksidatif stresin göstergesi olan OSİ'nin ortalama değeri obez hastalarda egzersiz öncesi 0.35± 0.18 arbitrary unit ve egzersiz sonrası 0.45 ± 0.24 arbitrary unit olarak hesaplanmıştır. TOS parametresine benzer şekilde OSİ değerlerinde de egzersiz sonrası istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiştir (p=0.031). Sonuç: Obezite, kilo alımıyla beraber multifaktöryel bir hastalık olup oksidatif stresi artırıcı bir etkendir. Düzenli aerobik egzersizin kilo kaybına neden olmakla birlikte obezitenin neden olduğu oksidan-antioksidan dengesizliği düzeltmede yardımcı olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity is directly related to oxidative stress, a metabolic disorder associated with the development of many pathologies. This thesis study was performed to examine the effect of exercise on serum TAS (total antioxidant status) and TOS (total oxidant status) levels in obese individuals. Material and Method: 45 obese patients who applied to Erzincan Mengücek Gazi Training and Research Hospital Obesity Center and were followed up regularly were included in this study (45±0.8 years; 5M/40F). In this study, TAS (Total Antioxidant Levels) and TOS (Total Oxidant Levels) levels were measured in the serum obtained by taking venous blood of the patients before and after exercise. Results: In obese patients, the mean % weight loss after exercise was calculated as 8.61 ± 2.33 kg. TAS levels before and after exercise in obese patients were 1.38 ± 0.73 mmol/L and 1.19 ± 0.49 mmol/L, respectively. Although there was a slight decrease in TAS level after exercise, this difference was not statistically significant (p = 0.266). In obese patients, pre- and post-exercise TOS levels are 4.36 ± 1.57 µmol/L and 5.50 ± 2.52 µmol/L, respectively. An increase in TOS levels was observed after exercise (p=0.041). The mean value of OSI, which is an indicator of oxidative stress and obtained by dividing TOS value by TAS value, was calculated as 0.35±0.18 arbitrary unit before exercise and 0.45±0.24 arbitrary unit after exercise in obese patients. Similar to the TOS parameter, a statistically significant increase was observed in OSI values after exercise (p=0.031). Conclusion: Obesity is a multifactorial disease with weight gain and is a factor that increases oxidative stress. Although regular aerobic exercise causes weight loss, it can be stated that it helps in correcting the oxidant-antioxidant imbalance caused by obesity.