Türk basınında Kırgızistan (1922-2020)
Kyrgyzstan in the Turkish press (1922-2020)
- Tez No: 780935
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kyrgyzstan, newspapers, coup, economy, social
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kırgızistan konum itibariyle önemli bir stratejik yere sahip olan bir devlettir. Kırgızistan yönetimi kendi içerisinde çeşitli siyasi problemler yaşamıştır. Ülkede birçok darbe girişimi meydana gelmiştir. Bundan dolayı bağımsızlığını zorlu bir süreçte tamamlayabilmiştir. Kırgızistan'ın diğer devletlerle; Amerika, Çin, Rusya, Tacikistan, Kazakistan ve Özbekistan'la siyasi, ekonomik, sosyal ilişkileri de vardır. Bu dönemde devletlerarasında ikili görüşmeler olmuştur. Dönemin gazeteleri; Kurun, Hâkimiyeti Milli, Ulus, Türkiye, Tercüman, Akşam, Milliyet gibi birçok gazetede Kırgızistan'da meydana gelen olaylar yazılmıştır. Yabancı basında ise, The Canberra Times gibi gazeteler Kırgızistan da gerçekleşen olaylara yer vermiştir. Dönem içinde yayınlanan her gazete, ülkedeki gelişmeleri aktaran bir araç olmuştur. Anahtar Kelime: Kırgızistan, gazete, darbe, ekonomi, sosyal.
Özet (Çeviri)
Kyrgyzstan is a state with an important strategic location. Kyrgyzstan administration has experienced various political problems within itself. There have been many coup attempts in the country. Therefore, it was able to complete its independence in a difficult process. Kyrgyzstan with other states; It also has political, economic and social relations with America, China, Russia, Tajikistan, Kazakhstan and Uzbekistan. During this period, bilateral negotiations took place between states. Newspapers of the period; The events that took place in Kyrgyzstan were written in many newspapers such as Kurun, Hakimiyeti Milli, Ulus, Türkiye, Tercüman, Akşam, Milliyet. In the foreign press, newspapers such as The Canberra Times covered the events that took place in Kyrgyzstan. Every newspaper published during the period became a tool to convey the developments in the country