Doğu Pontid mağmatik arkında (KD Türkiye) üst kretase volkanizmasının göçü
Migration of Upper Cretaceous Volcanism in Eastern Pontides Magmatic Arc
- Tez No: 78096
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Pontid Kuzey Zonu, Doğu Pontid Güney Zonu, Ark volkanizmasının göçü, Güney yönlü yitim. V, Northern Zone of Eastern Pontid, Southern Zone of Eastern Pontid, Migration of arc volcanism, Southward subduction
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Doğu Pontid Kuzey ve Güney Zonları'nın Geç Kretase'deki farklı magmatik, tektono-stratigrafık ve jeokimyasal özelliklerini ortaya koymak ve Doğu Pontid yitim polaritesi hakkında bilgi edinebilmek için Doğu Pontid Kuzey Zonu'nda Akkaya (Giresun) ile Özkürtün (Gümüşhane) ve Doğu Pontid Güney Zonu'nda Torul (Gümüşhane), Mescitli (Gümüşhane) ile Pirahmet (Gümüşhane) yörelerinde çalışılmıştır. Kuzey Zon'da Senoniyen öncesi Üst Kretase volkanizmasının birinci döneminde toleyitik-kalkalkali nitelikli bimodal volkanizma ekstansiyonel rejimde gelişmişken (Marianna tipi yitim), güneyde platform şartlar başka deyişle duraylı bir tektonik rejim hüküm sürmüştür. Senoniyen'de, Geç Kretase volkanizmasının ikinci dönemi Kuzey ve Güney Zon'da kırmızı pelajik kireçtaşlarının çökeliminden hemen sonra andezitik volkanizma ile devam etmiştir (Şili tipi yitim). Senoniyen'de güneye doğru göç eden kalkalkali-yüksek potasyumlu kalkalkali nitelikli andezitik volkanizma kompresif rejimde gelişmiş olup her iki bölgede granit yerleşimleri ve silisiklastik fliş çökelimine eşlik etmiştir. Geç Kretase volkanizmasının bu şekilde kuzeyden güneye doğru göçü, Paleotetis'in Türkiye Plakası altında güney yönlü yitimini desteklemektedir. Geç Kretase volkanizmasının hacim olarak kuzeyde daha yaygın olması, kısmi ergime oranının güneye doğru azaldığını ima eder. Bu da güney yönlü yitim görüşünü destekler bir bulgudur. Maden yatakları açısından da Doğu Pontid magmatik arkının Kuzey ve Güney Zonları ayrıcalık gösterir. Senoniyen öncesi Kuzey Zon'da TO-KA nitelikli bimodal magmatizmaya bağlı olarak kruko tipi Cu yatakları gelişmesine rağmen, Senoniyen sonrası KA-yüksek K. KA nitelikli andezitik magmatizmaya bağlı olarak porfiri Cu yatakları gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Akkaya (Giresun) and Özkürtün (Gümüşhane) areas in North Zone of the Eastern Pontides, and Torul (Gümüşhane), Mescitli (Gümüşhane) and Pirahmet (Gümüşhane) areas in South Zone of the Eastern Pontides were studied for investigation of geochemical, tectono-stratigraphy and magmatic features of Upper Cretaceous in Northern and Southern Zones of Eastern Pontides, and acquiring knowledge of the subduction polarity. While extensional regime (Mariana type of subduction) has resulted to produce tholeiitic-calcalkaline character volcanism during the first period of Upper Cretaceous volcanism at the Northern Zone, platform conditions, another word stationary tectonic regime, has prevailed at the Southern Zone, before Cenonien. After pelagic red limestone precipitation, the second period of Upper Cretaceous volcanism at Northern and Southern Zones, has started as andesitic in composition (Chilien type of subduction). Calcalkali, high-K andesitic volcanism, that migrated toward south during Cenonien, has developed compressive regime and granite placement and silici-clastic flish sedimentation has associated with it. From north to southward migration of Upper Cretaceous volcanism supports to south directed subduction of Paleo-Tethys toward Turkish Plate. Upper Cretaceous volcanism is volumetrically more extensive at the north that hints decreasing partial melting toward south. This evidence supports the idea of southward subduction. For the view of ore deposits, Northern and Southern Zones of Eastern Pontides show different features. Although, tholeiitic-calcalkaline bimodal volcanism has resulted to form Kruko type Cu ore deposits before Cenonien at the Northern zone, calcalkaline-high- K calcalcaline character andesitic magmatism has formed porphyry Cu deposits after Cenonien.