Anti-demokratik sistemlerde anayasacılık ve meşruiyet olgusu
Constitutionality and legitimacy in anti-democratic systems
- Tez No: 780979
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Democratic, Anti-Democratic, Constitutionalism, Legitimacy, Constitutional Legitimacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Demokrasi kısaca, yönetici sınıfın serbest, adil ve belirli aralıklarla yapılan seçimlerle başa geldiği ve temel hak ve özgürlüklerin koruma altına alındığı yönetim şeklidir. Demokratik olmayan sistemler ise çeşitli sınıflandırmalara tabi olmakla birlikte, genel olarak demokratik ilkelerden yoksun ve baskıcı bir model olan otoriter sistemler ve bireylere özel yaşam alanı dahi tanınmayan, ideolojik temelli totaliter sistemler olarak iki ana başlığa ayrılabilmektedir. Demokratik sistemlerin meşruiyetleri, temel hak ve özgürlüklerin koruma altına alındığı ve devlet iktidarının kısıtlandığı bir anayasal düzene sahip olmaktan ve demokratik sistemi fiilen yaşatmaktan geçer. Bununla birlikte, normal şartlar altında anayasacılık faaliyetinin özüyle bir ilgisi olmamasına rağmen gerek totaliter gerekse otoriter sistemler, bir anayasalarının olmasına özen göstermekte aynı zamanda da bu anayasalarını demokratik ilkeler ile donatmaktadır. Bu bakımdan ilk etapta anti-demokratik sistemler açısından anayasacılık faaliyeti anlamsız ya da görünürde addedilebilse de esasında bu sistemlerde de iktidarlar, anayasaya dayanan bir meşruiyet zemini oluşturmak istemektedir. Günümüzde gelinen noktada, ne kadar büyük bir güce sahip olursa olsun, halk tarafından meşru kabul edilmeyen iktidarların son bulacağı, iktidar sahipleri tarafından da kabul edilmiş görünmektedir. Bu nedenle anti-demokratik sistemlerde anayasacılık faaliyeti, bu faaliyetin özüne aykırı olmakla birlikte yapılmaya devam edilmekte ve siyasi iktidar meşruiyetini, uluslararası itibar ya da bir gün kendi iktidar gücünü kaybettiğinde demokratik usul ve ilkelerle muhatap olmak gibi çeşitli nedenlerle anayasal bir zemine oturtmaya çalışmaktadır. Anahtar Kelimler: Demokratik, Anti-Demokratik, Anayasacılık, Meşruiyet, Anayasal Meşruiyet.
Özet (Çeviri)
In short, democracy is a form of government in which the ruling class comes to power with free, fair and periodic elections and fundamental rights and freedoms are protected. Although non-democratic systems are subject to various classifications, they can be divided into two main headings as authoritarian systems, which are generally deprived of democratic principles and are an oppressive model, and ideologically-based totalitarian systems, which do not even allow individuals to live privately. The legitimacy of democratic systems depends on having a constitutional order in which fundamental rights and freedoms are protected and state power is restricted and keeping the democratic system alive. Although it has nothing to do with the essence of constitutionalism under normal conditions, both totalitarian and authoritarian systems take care to have a constitution and at the same time equip these constitutions with democratic principles. In this respect, constitutionalism may be considered meaningless or so-called in terms of anti-democratic systems in the first place, in fact, in these systems, the governments want to establish a ground of legitimacy based on the constitution. At the point reached today, it seems to have been accepted by those in power that the they are not accepted as legitimate by the people, no matter how powerful they are, will come to an end. For this reason, constitutionalism in anti-democratic systems continues to be carried out despite being contrary to the essence of this activity, and tries to put the legitimacy of political power on a constitutional ground for various reasons such as international reputation or dealing with democratic procedures and principles when one day the government loses its power.