Yaşlıların sosyo-kültürel yapılarına, ekonomik düzeylerine, geçmişte bulundukları ortamlara bağlı olarak mekansal beklentilerinin Trabzon Huzurevi örneğinde incelenmesi
The examine at the Trabzon rest home of the social-cultural structure, economical levels of the old persons according the residence waiting they lived at the past
- Tez No: 78098
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE SAĞSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılar Yurdu (Huzurevi), Yaşh, Bağımlı Yaşlı, Yarı Bağımlı Yaşlı, Bağımsız Yaşlı. IV, Rest House, Old, Dependent Old, Half Dependent Old, Independent Old. V
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Yaşlıların sosyo-kültürel yapılarına, ekonomik düzeylerine, geçmişte bulundukları ortamlara bağlı olarak mekansal beklentilerinin Trabzon Huzurevi örneğinde incelenmesi: Yaşlı yurtlarında yaşayan yaşlıların sosyo-kültürel yapılarına, ekonomik düzeylerine, geçmişte bulundukları ortamlara bağlı olarak beklentilerinin neler olabileceği belirlenerek, elde edilecek verilere göre daha rahat yaşayabilecekleri mekan alternatiflerinin üretilmesine katkıda bulunmak bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; literatürden elde edilen genel bilgiler sunulmuştur. Yaşlı ve yaşlılığın tanımı yapılmış, yaşlı nüfusun sorunları ele alınmış, yaşlı yurdu ile ilgili kavramlar verilmiştir. İkinci bölümde; yapılan çalışmalar kapsamında çalışma alam tanıtılmış, çalışmada kullanılan yöntem ve teknikler hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde; gözlem ve anket çalışmalarından elde edilen bulgular anlatılmıştır. Dördüncü bölümde; anket çalışmasından elde edilen verilerin karşılaştırılması yapılmıştır. Beşinci bölümde; çalışma sonunda elde edilen genel sonuçlar açıklanmıştır. Altıncı bölümde ise bu çalışmanın devamı olarak yapılabilecek çalışmalar öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this subject is to examine and to determine the social-cultural structure, economical levels of the old people living at the rest-houses additionally their waiting regarding their living and residences in the past for establish different places where the old people are living more comfortable. This working is existing of six parts. At the first part, are general information's from the literature are presented old and the oldies the definition of old and oldies is made, the problems of old population are taking part and some concepts of the rest house are given At the second part, under the working made the working area is introduced. There are information's given about the working methods and technical. At the third part, the results of the observation and inquiry working is made. At the fifty part the general results got at the end the working are explained. At the sixth part, there are working samples given which can be made as a continuation of this working in future.