Yunus Emre Enstitüsü 'Yedi İklim Türkçe' öğretim setinin değerler eğitimi açısından incelenmesi (A1-A2 örneği)
Analysis of Yunus Emre Institute Yedi İklim Turkish language teaching set in terms of values education (A1-A2 example)
- Tez No: 781005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ BASKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Yabancılara Türkçe Öğretimi, Türkçe Eğitimi, Values Education, Teaching Turkish to Foreigners, Turkish Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, Yunus Emre Enstitüsüne ait Yedi İklim Türkçe setinin, Maarif Vakfı tarafından Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metnine bağlı kalarak düzenlenen Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı'nda bulunan değerlere yer vermesi bakımından durumunun incelenmesi amaçlamıştır. Doküman analizi kullanılan bu araştırmada evren yabancılara Türkçe öğretimi için kullanılan ders kitapları, örneklem ise Yunus Emre Enstitüsü Yedi İklim Türkçe seti A1 ve A2 ders ve çalışma kitaplarından oluşturmaktadır. Çalışmanın, Yunus Emre Enstitüsüne ait bu kitaplarla sınırlandırılmasının sebebi kurumun Türk dilini ve kültürünü tanıtmak amacıyla kurulmuş bir kurum olmasıdır. Bu sebeple kurulan bir kurum tarafından hazırlanan ders kitaplarının değer aktarımına ne denli yer verdiğini tespit etmek önem arz etmektedir. Maarif Vakfı tarafından hazırlanan ve bu alanda öncü program olan Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı'nda değerler eğitimine yer verilmiş olup bu değerler Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programında yer verilen on kök değer ve estetik değerinden oluşmaktadır. Çalışmada örneklem olarak ele alınan ders ve çalışma kitaplarının her birinde sekizer ünite bulunmaktadır. Bu ünitelerde yer alan tüm okuma, dinleme metinleri ve etkinliklerde yer alan metinler sözü geçen değerlere yer verilip verilmemesi bakımından incelenmiştir. Bulgular her kitap için ayrı ayrı, her ünite için ayrı ayrı ve tüm kitaplar için olmak üzere sayısal veriler halinde tablolaştırılarak sunulmuştur ve değerlerin dağılımı frekans ve yüzde olarak belirtilmiştir, değerlerin rastlandığı cümleler ve bu cümlelerin sayfa numaralarına da bulgular bölümünde yer verilmiştir. İlgili değerlerden estetik ve adalet değeri en az rastlanan değerler olurken en sık rastlanan değerler ise sevgi ve yardımseverlik değerleri olmuştur. Araştırma sonucunda temel düzel A1 ve A2 seviyesi için hazırlanan kitapların değer aktarımı konusunda yeterli olduğu, başlangıç düzeyinde değer aktarımı öncelikli hedef olmamasına rağmen birçok metinde ve etkinlikte değer aktarımına rastlanması hedef dilin öğretilmesi bakımından öğreticiye büyük kolaylıklar sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the situation of the Yunus Emre Institute's Yedi klim Turkish set in terms of the values included in the Curriculum for Teaching Turkish as a Foreign Language, which was prepared by the Maarif Foundation on the basis of the European Common Framework for Languages. The population of this research, in which a survey model and document analysis were used, consists of the textbooks used for teaching Turkish to foreigners, and the sample includes the textbooks and workbooks of the Yunus Emre Institute's Yedi Iklim Turkish Set for A1 and A2 levels. The reason why the study was restricted to the Yunus Emre Institute with these books is that the institution was established to promote Turkish language and culture. For this reason, it is important to determine how much value is transferred to the textbooks prepared by an institution. Values education is included in the Curriculum for Teaching Turkish as a Foreign Language, which is the leading program in this field, prepared by the Maarif Foundation. These values consist of ten basic values and also aesthetic value included in the 2019 Turkish Lesson Curriculum prepared by the Ministry of National Education. Each course and workbook contain eight units that were chosen as study samples. All of the reading, listening, and activity texts in these units were checked to see if they included the above-mentioned values. The findings were shown in tables, with separate columns for each book, each unit, and all books, and the frequency and percentages were used to represent the distribution of values. The sentences where the values were determined and their corresponding page numbers were also given in the findings section. It was found as a result of the study that while aesthetic and justice values were the least frequent, the most frequent ones were love and charity values. It was also concluded that the books prepared for the basic level A1 and A2 levels are sufficient in terms of values education, and although values education at the beginner level is not the primary goal, values education in many texts and activities will provide great benefits to the teachers while teaching the target language.