Kıyı koruması ve geliştirilmesinde suni kıyı beslemesinin etkisinin araştırılması
A study on the effects of artificial beach nourishment in shore protection and growing up
- Tez No: 78104
- Danışmanlar: PROF. DR. HIZIR ÖNSÖY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Suni Kıyı Beslemesi, Kıyı Koruması, Katımadde Taşınımı, Batık Dalgakıranlar, Dalga Mekaniği, Suni Kıyı Besleme Hacmi Oranı, Artificial Nourishment, Shore Protection, Sediment Transport, Submerged Breakwaters, Wave Mechanics, Nourishment Volume Rate
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Kıyıların tahribatını önlemek ve plaj alanlarını yeniden oluşturmak için bir çok yöntem kullanılmaktadır. Suni kıyı beslemesi bir çok yönden kullanılan yöntemlerin en önemlisidir. Çünkü insanların kıyıyla olan irtibatlarını kesmemektedir. Estetik olarak diğer kıyı yapılarına göre daha uygundur. Besleme projeleri tek başına yapıldığı gibi bir kaç kıyı yapısıyla birlikte de kullanılmaktadır. Bu kıyı yapılarından, batık dalgakıranlar deniz yüzeyinden görülüp estetiği bozmadıkları için mahmuz ve açık deniz mendireklerine göre daha çok tercih edilirler. Bu çalışmada, suni kıyı beslemesi ve batık açık deniz dalgakıranı ile birlikte plaj oluşturulmuştur. Burada kullanılan parametrelerin kıyı korunmasında ve plaj oluşturulmasındaki etkileri incelenmiştir. Deneysel çalışmada, Doğu Karadeniz kıyılarına ait dalga parametreleri ve katı madde özellikleri dikkate alınmıştır. Birinci bölümde, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmış, literatür çalışmaları verilmiştir. Konu ile ilgili genel bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde, araştırmanın gerçekleştirildiği fiziksel model havuzlan anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, deneylerden elde edilen sonuçların çizelgeleri verilmiştir. Dördüncü bölümde, deney sonuçlarının irdelemesi yapılmıştır. Beşinci bölümde çalışmadan elde edilen sonuçlar ve altıncı bölümde öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Many methods have been used for protecting coastal damage and for the reformation of beaches. It is the artificial nourishment which is the most important among the other methods used in terms of many reason. Particularly, not ceasing the relationship with the coast. It is esthetically more suitable than the other coastal construction. As nourishment can be made alone, they can be also made with many other coastal construction, submerged breakwaters are preferred to the groins and off-shore breakwaters for being apparent from surface of sea and not damaging the esthetic appearance. In this study, A model of a beach been formed by artificial nourishment and submerged off-shore breakwaters. The effect of the parameters on protecting of coast and formation of beach have been examined. In the experiments, the wave parameters and the properties of the sediments of the Eastern Black Sea Region have been used. In the first chapter, the aim and the content of the study, and the literature are given. General information concerning the study is also presented. In second chapter, the model basins in which the research has been carried out are examined. In third chapter, the results obtained from experiments are examined. In fourth chapter, the results of the experiments are examined. In fifth chapter, the results obtained from the study are presented. Finally, in the sixth chapter, the suggestion are given.