Makromonomerik azo başlatıcıların (Makro azoinimerler) kütle ve emülsiyon polimerizasyonu
Bulk and emulsion polymerization of macromonomeric azoinitiators: Macroazoinimers
- Tez No: 78103
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL SAVAŞKAN YILMAZ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Makroazoinimerler, Makroinimerler, Jellenme, Makroçaprazbağlayıcılar, Emülsiyon Polimerizasyonu. vıı, Macroazoinimers, Macroinimers, Gelation, Macrocrosslinkers, Emulsion Polymerization. vin
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Bu çalışmada, makromonomerik azo başlatıcılann (MIM'ler) jellenme davranışlaranı aydınlatmak amacıyla, MIM'lerin ve makroçaprazbağlayıcılann (MCR'ler) serbest radikalik polimerizasyonlan karşılaştırılmıştır. MIM'ler; 4,4'disiyano-4,4' azovaleril klorür, 400, 1000, 1500, 2000 molekül ağırlıklı polietilen glikoller (PEG'ler) ve 4-vinilbenzil klorür'ün reaksiyonuyla sentezlendiler. MCR'ler; PEG'lerin her iki hidroksil ucunun da 4-vinilbenzil klorür ile vinillenmesiyle elde edildiler. MİM ve MCR'lerin homo ve kopolimerizasyonlan gerçekeştirilrniştir. Stiren'in ağırlıkça %2.91 ile %31.50 arasında değişen farklı konsantrasyonlardaki MIM'ler ve MCR'ler ile 70°C'de ve 3 saat süreli kütle kopolimerizasyonlan sonucu PSt-PEG çapraz bağlı kopolimerleri oluşmuştur. MIM'lerin jellenme davranışlarının MCR'lerinkinden belirgin bir şekilde farklı olduğu gözlenmiştir. Jellerin çapraz bağlanma ve şişme oranlan PEG birimlerinin molekül ağırlıklarına göre değişmektedir. 400, 1000, 1500 ve 2000 molekül ağırlıklı PEG içeren MIM'ler için jellenme minimum kritik konsantrasyonlar sırasıyla; % 5, 8, 10, 10 (ağırlıkça), aynı molekül ağırlıklı PEG'leri içeren MCR'ler için ise sırasıyla; % 6, 12, 18, 19 (ağırlıkça) olarak hesaplanmıştır. Bu konsantrasyonların altındaki MİM ve MCR konsantrasyonlarında herhangi bir çapraz bağlanma söz konusu değildir. Aynca, kısmen vinillenmiş MIM'lerin homo- ve stiren ile kopolimerizasyonlanna ilişkin jellenme minimum kritik konsantrasyonlar da hesaplanmıştır. MIM'ler emülsiyon polimerizasyonu için gerekli olan özellikleri taşıdıklarından, MIM-2V-400'ün stiren ve metil metakrilat ile etil alkol/su sistemindeki emülsiyon polimerizasyonlan gerçekleştirildi. Stiren ve metil metakrilat'ın MIM-2V-400 ile emülsiyon polimerizasyonu, üç farklı sıcaklık (50°C, 60°C ve 80°C) ve yedi farklı polimerizasyon süresinde (3, 6, 9, 12, 24, 36, 48 saat) gerçekleştirilmiştir. Aynca, MMA'm MIM-2V-400 varlığında 20°C'de ve 24 saat süreyle benzoil peroksit/N,N'-dimetil anilin redoks başlatıcı sistemi ile de emülsiyon polimerizasyonlan gerçekleştirilmiş ve en yüksek çapraz bağlanma oram %91.6 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this work, in order to evaluate the gelation behavior of macromonomeric azoinitiators (MIMs), the free radical polymerization of MIMs and macrocrosslinkers (MCRs) have been compared. MIMs were synthesized by the reaction between 4,4'- dicyano-4,4'- azovaleryl chloride and poly(ethylene glycol)s PEG-400, -1000, -1500, - 2000 and 4-vinylbenzyl chloride. MCRs were obtained by the vinylation of both hydroxyl ends of PEG samples with 4-vinylbenzyl chloride. Homo and copolymerizations of MIMs and MCRs were carried out. Bulk copolymerization of styrene with MIMs or MCRs in the concentration range between from 2.91 to 31.50 wt.-% at 70°C for 3 h., gave PSt-PEG networks. The gelation behavior of MEM was remarkably different from that of MCR. In each case, gel fractions and swelling ratios of the gels depend on the molecular weights of the PEG sequences. Critical minimum concentrations for the onset gelation were determined as; 5, 8, 10 and 10 wt.-% for MIMs containing PEG units with molecular weight 400, 1000, 1500, 2000, and 6, 12, 18 and 19 wt.-% for MCRs containing PEG units with the same molecular weights as above. Below those concentrations no network is formed. The critical minimum values for the onset gelation were also obtained from homo- and copolymerization of partially vinylized MIMs with styrene. Since MIMs carry properties that necessary for emulsion polymerization, MM- 2V-400 were used in the emulsion polymerization of methyl methacrylate and styrene in ethyl alcohol/water system. Emulsion polymerization of styrene and methyl methacrylate with MIM-2V-400 were carried out at three different temperatures (50°C, 60°C, 80°C) and at seven different polymerization time (3, 6, 9, 12, 24, 36, 48 as hour). Also, emulsion polymerization of methyl methacrylate with benzoyl peroxide/ N,N'-dimemyl aniline redox initiator system in the presence of MIM-2V-400 was carried out at 20°C for 24 hours and the highest gel fraction was found as 91.6 wt.-%.