Açıkdeniz dalgakıranlarının katı madde biriktirme oranına etkisinin araştırılması
A study of the effects of offshore breakwaters in sediment accumulation rate
- Tez No: 78105
- Danışmanlar: PROF. DR. HIZIR ÖNSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Offshore breakwaters, littoral sediment transport, beach erosion and accretion, breakwaters closing ratio, sediment accumulation rate. VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Kıyılardaki aşınmanın (erozyonun) ve dolmanın temel nedeni kıyısal katımadde hareketidir. Bu nedenle kıyı koruma işlemlerinin temel esasını kıyısal katımadde hareketi kontrolü teşkil eder. Kıyısal katımadde hareketinin temel nedeni ise dalgalar ve akıntılardır. Bu nedenle, kıyı koruma işlemlerinin asıl problemi dalgaların kontrolüdür. Kıyı koruma işlemlerinde kullanılan yapılar, önceleri kıyıya bitişik ve paralel olarak gelişmiş, fakat bu yapılar dalga kontrolü açısından yetersiz kaldıklarından koruma yapılan kıyıya dik düz ve T mahmuzlan şeklinde gelişmiştir. Daha sonraları ise dalga kontrolünü sağlayabilecek yapı olarak açıkdeniz dalgakıranlan kullanılmaya başlanmıştır. Açıkdeniz dalgakıranlan, dalgaların kıyıya kontrollü bir şekilde ulaşmasını sağlamaları, dolayısıyla katımadde hareketini kontrol altına almalan açısından diğer koruma yapılarından daha avantajlı durumdadır. Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Kıyılarına ait dalga parametreleri ve katımadde özellikleri kullanılarak, kıyı korumasında açıkdeniz dalgakıran parametrelerinin ölçütleri araştırılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, araştırmada kullanılan verilere benzer değerlere sahip kıyılar içinde geçerli yaklaşım ölçütleri olacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırma konusunun amaç ve kapsamı açıklanmış, bu konu üzerinde yapılmış çalışmalar anlatılmıştır. Bu bölümde aynca konuyla ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, araştırmanın yapıldığı fiziksel model havuzu, çalışma sistemi ve sayısal modelleme anlatılmıştır. Deneylerden ve sayısal modelden elde edilen sonuçlar çizelgeler halinde üçüncü bölümde verilmiştir. Dördüncü bölümde deney ve sayısal model sonuçlarının irdelenmesi yapılmıştır. Beşinci bölümde sonuçlar, altıncı bölümde öneriler verilerek araştırmadan elde edilen sonuçlar özetlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kıyı koruması, açıkdeniz dalgakıranları, dalga mekaniği, katımadde taşınımı,, dalgakıran kapanma oranı, katımadde biriktirme oranı. V
Özet (Çeviri)
SUMMARY Littoral sediment transport is the main reason for coastal erosion and accretion. Therefore, control of littoral sediment transport is the main basis of shore protection process. Waves and currents are the main cause of littoral sediment transport. Thus, the control of waves is the main problem of shore protection process. Construction of offshore breakwaters is one of the main countermeasures against beach erosion. The main function of offshore breakwaters is to control waves, and their location is an important factor in the design. In this study, the effects of offshore breakwater parameters in shore protection process are empirically studied and numerical solution. The data of Black Sea Coast are used in the study. In the first chapter, the scope of the study and the used method is briefly introduced and a literature review is given. Sediment regime of the studied region and wave climate are presented. In addition, general knowledge about sediment transport and wave mechanics is given. In the second chapter, the model basin and numerical model studies are presented. In the third chapter, the results obtained from the model studies are presented. In the fourth chapter, the result obtained from the model studies are examined. In the fifth chapter, conclusions of this study are presented. In the sixth chapter, the suggestions are presented.