Rönesans Dönemi resim sanatında Venüs imgeleri
Images of Venus in Renaissance art of painting
- Tez No: 781113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ALMELEK İŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Venüs, Aphrodite, Aşk, Güzellik, Rönesans, Resim, Venus, Aphrodite, Love, Beauty, Renaissance, Picture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Rönesans terimi yeniden doğuş veya yeniden diriliş anlamına gelmektedir. Bu şekilde bir yeniden doğuş düşüncesi İtalya'da Giotto di Bondone (1267-1337) zamanında kendini göstermeye başladığı bilinmektedir. Rönesans kültürü dogmatik ortaçağ geleneğini düşürmesi ve insana kendi kişisel ve evrensel varlık bilincini tanıtması açısından önemli bir adımdır. Rönesans ile birlikte resim, sadece bir el sanatı olmaktan çıkıp kendi başına sanat ile eş anlamlı bir durama gelmektedir. Büyük bir zihinsel dönüşüm olarak değerlendirilen Rönesans, en önemli yeniliğini ve yaratıcılığını belki de en fazla güzel sanatlarda göstermektedir. Batı Avrupa'daki iktisadi gelişme de bilhassa güzel sanatların gelişmesi ve ilerlemesinde etkili bir rol oynamaktadır. Romalılara göre Venüs, Yunanlıların ise Aphrodite, olarak adlandırdıkları ölmezlerin en güzeli,“Aşk ve Güzellik Tanrıçası”, önceleri“Işık İlahisi”olarak bilinmektedir. Ölümlülerin ve ölümsüzlerin de akıllarını çeken; kalplerine girdiği kişilere alayla gülen Kahkaha tanrıçası; karşı konmaz tanrıça olarak anılmaktadır. Doğuşu konusunda farklı iki anlatım bulunmaktadır: bazen Zeus'la Dione'nin kızları olarak, bazen de Ouranos'un, kızı olarak dile getirilmektedir. Buna göre, Ouranos'un, Kronos tarafından kesilen cinsel organları denize düşmüş ve bu tanrıçayı (dalgalardan doğan kadın ya da tanrıların tohumlarından doğan kadın) olarak anlatılmaktadır. Yunan ve Roma mitolojisine dair en önemli konu başlıklarından biri hiç şüphesiz ki tanrıça Venüs'e aittir. Rönesans dönemi sanatçıları tarafından sıklıkla ele alınan Venüs birbirinden farklı hikâyeler içerisinde hayat bulmaktadır. Araştırmada süresince incelenen bu hikâyeler; doğuşu, aşkları, Paris'in seçimi, oğlu Cupid ve Kocası Hephaistos ile ilgili olanlardır. Tanrıçanın dönem içerisinde yer aldığı alegorik resimler, fresk çalışmaları, yer aldığı betimlemelerdeki simgesel anlatımlar, onunla beraber işlenen karakterler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term Renaissance means rebirth or resurrection. It is known that the idea of a rebirth in this way started to show itself in Italy during the time of Giotto di Bondone (1267-1337). Renaissance culture is an important step in dropping the dogmatic medieval tradition and introducing people to their own personal and universal consciousness of being. With the Renaissance, painting ceased to be just a handicraft and became synonymous with art on its own. Considered as a great mental transformation, the Renaissance shows its most important innovation and creativity in fine arts, perhaps. Economic development in Western Europe also plays an influential role, especially in the development and advancement of fine arts. According to the Romans Venus, the Greeks called Aphrodite, the most beautiful of the immortals, the“Goddess of Love and Beauty”, was known as the“Light Divine”. Attracting the minds of mortals and immortals; the goddess of Laughter, who mocks those whom she enters into their hearts; She is known as the irresistible goddess. There are two different accounts of her birth: she is sometimes mentioned as the daughters of Zeus and Dione, and sometimes as the daughter of Ouranos. According to this, Ouranos' genitals, which were cut off by Kronos, fell into the sea and this goddess is described as (the woman born from the waves or“the woman born from the seeds of the gods”). One of the most important topics of Greek and Roman mythology undoubtedly belongs to the goddess Venus. Venus, which is frequently handled by Renaissance artists, comes to life in different stories. These stories examined during the research; her birth, her loves, the choice of Paris, her son Cupid and her husband Hephaestus. Allegorical paintings, fresco works, symbolic expressions in the descriptions of the goodess in the period, and the characters processed with her were evaluated.